Как да станеш популярен в училище разкри Театрална студия „Фантазио“

Първо представление на Театралната студия „Фантазио “ при Народно читалище „Родина 1860“ Стара Загора се състоя на 5 май 2017 г. в Регионална библиотека „Захарий Княжески“.
Под ръководството на примата актриса на Драматичен театър „Гео Милев“ Елена Азалова, 12 децата от пети и шести класове на различни училища, (в това число и пет момчета) са превърнали в изкуство проблемите, които ги вълнуват.
„Представлението „Как да станеш популярен в училище“ изработихме най-напред етюдно. След това събрахме книги, които третират „трудната възраст“ между дете и тийнейджър и заедно направихме композицията от подбрани текстове“, обясни за Долап.бг Елена Азалова. – Целта е разбирайки проблемите, да можем да ги решим донякъде с помощта на изкуството“.
А проблеми – дал Господ. Те са във взаимоотношенията родител-ученик, учител-ученик, ученик и улица, скучни и неразбираеми учебници, желание всеки да развива таланта си, което много често остава не само неразбрано, но и нарочно подтискано, трудно адаптиране към заобикалящата действителност и пр.
През първия творчески сезон явно яка работа е паднала и от двете страни – на артистите и на художествения ръководител. Студията се състои от ярки индивидуалности, които имат различни прекрасни качества. Г-жа Азалова се е опитала на всеки да помагне да се развива в посока спрямо качествата, които притежава. Най-голямото постижение е създаването на екип, който да е достатъчно добре сработен. Екип от интелигентни и талантливи млади хора, които се уважават, които умеят да си помагат, които могат да се веселят заедно и които имат една цел . Защото да работиш в екип не е нито толкова лесно, нито се среща често. Едно от уменията, които постига театърът е точно това. Другата много важна сполука е да се развива по-нестандартен начин мисленето и въображението. Не на последно място е усвоеният правоговор, освободеност, ритъм, дисциплина и удоволствието от всичко, което става на сцената.
Публиката от връстници на артистите, родители и учители прие с любопитство и аплодира горещо резултата от първия творчески сезон на „Фантазио“.
Според г-жа Азалова, спектакълът може да бъде разширен и да се играе наесен. Ще има серия от представления в училищата, защото третираната тема е вълнуваща и актуална.
На добър час на новата театрална студия!

Росица РАНЧЕВА