С премиера на български филм стартира петият кинофестивал „Златната липа“ 2017

 

Петото издание на фестивала за ново европейско кино „Златната липа“ 2017 http://thegoldenlinden.com ще стартира на 3 юни 2017 г. (събота) с изключително интересна програма, много звездни гости и емоционални събития, съобщават организаторите. Почитателите на седмото изкуство ще имат възможност да видят 42 филма от 17 страни – Англия, Дания, Полша, Австрия, Унгария, Русия, Германия, Грузия, Чехия, Шотландия, Испания, Холандия, Сърбия, Естония, Косово, Македония и България.

Филмите отново ще се прожектират при вход свободен в салона на операта и в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Киномаратонът ще продължи от 3 до 7 юни, когато ще бъде обявен и филмът-победител в конкурсната програма. Тя ще съдържа 9 заглавия – изключително стойностни произведения, които още веднъж ще потвърдят добрия вкус на екипа, селектирал програмата на „Златната липа“, посочва създателят и директор на фестивала, кинорежисьорът Магдалена Ралчева.  Според нея акцентът, който по своеобразен начин обединява филмите от „Златната липа“ 2017, е семейството.

За първи път фестивалът „Златната липа“ ще бъде открит с прожекция на нов български игрален филм, който ще бъде показан премиерно пред родна публика. Лентата се казва „12-ти А“ https://www.facebook.com/12Amovie  и е режисирана от Магдалена Ралчева. Преди това филмът ще бъде прожектиран на 20 май т.г. в Кан, а на 28 май ще участва във Фестивала на българското кино в Рим. Премиерата му за България е насрочена чак за 14 септември в София. „Изключително съм признателна на продуцентите на „12-ти А“, че без колебание се съгласиха филмът да бъде показан предпремиерно в Стара Загора при вход свободен и с него да открием „Златната липа“, каза Магдалена Ралчева.

Като цяло българското кино ще има силен акцент и в петото издание на „Златната липа“. През петте фестивални дни ще бъдат излъчени 7 български заглавия, 4 от които интересни документални ленти. Силен ще бъде акцентът и върху детското кино. „През всички тези години останахме с впечатлението, че има изключително голяма потребност от този жанр. Затова във фестивала ще има специална секция с детски филми. Ще бъдат представени 7 детски филма, от тях 3 са анимационни и са насочени към най-малките почитатели на фестивала“ – посочи г-жа Ралчева.

Вниманието на киноманите ще бъде привлечено и от силните заглавия, включени в извънконкурсната програма на фестивала, сред които е и номинираният за „Оскар“ австрийски филм „Тони Ергман“. За първи път в програмата на фестивала участва филм от Англия.

Програмата включва още интересни съпътстващи събития: ретроспективна изложба, срещи-разговори със звездни български и европейски актьори и режисьори.

По традиция „Златната липа“ отново ще има специален гост, който ще посади свое липово дръвче в алеята на славата до дръвчетата на носителите на наградата за цялостен принос в киното Мария Статулова, Джанкарло Джанини, Васил Михайлов и Татяна Лолова. Кой ще бъде той обаче, засега организаторите пазят в тайна.

Кадър от българският игрален филм „12-ти А“, с който ще бъде открит кинофестивала „Златната липа“ тази година в Стара Загора