С две победни купи танцовият клуб при Община Стара Загора се завърна от Санкт Петербург

С две купи – за второ място в конкурсната част и Специална купа за съхраняване на националните традиции, Фолклорният танцов клуб при Община Стара Загора се завърна от Международния танцов фестивал в Петербург, Русия.
„Надпреварата беше оспорвана, а отговорността, че представяме Стара Загора и България на този висок форум, беше задължаваща, – каза за Долап.БГ главният художествен ръководител Марина Тенева. – Изключително към доволна от представянето на момичетата. На конкурсната част се явихме с танц, който беше изцяло хореографски. Това е изключение за нашия състав, тъй като целта ни е да съхраняваме и изпълняваме автентичните български народни танци. Но такова беше изискването по статута на фестивала и се справихме отлично“.
При откриването на форума старозагорки са вдигнали адреналина на публиката с темпераментната „Копаница“. В конкурсната програма са се представили в продължение на 10 минути с Ямболския танц – вариации върху Ямболска сюита от Тончо Тончев.. Имали са и трето участие с 15 -минутна концертна програма.
„Две вечери преди приключване на фестивала, журито обяви кои състави продължават втори тур, т.е. играят на финалната гала вечер. За радост, бяхме класирани и изиграхме вдъхновено Северняшки танц по музика на Крум Георгиев, сподели Марина Тенева. – Председателят на журито ни похвали, защото нашите момичета, бяха с най-висока възраст от всички участници, което обаче не попречи да станем любимци на публиката“.
Общо 28 състави от Русия и страни от бившия Съветски съюз, от България и Индия са участвали във фестивала, разделени по различни групи и категории: Класически и неокласически танци; Фолклорна хореография – автентична и стилизирана; Модерна хореография – джаз, свободна пластика; Стейж хореография – шоу групи, степ, оригинални танци и диско; Спортна хореография – хип-хоп, техно, буги, брейк; Танцов театър.
Старозагорки са се представили в категория „Фолклор“.
Организатори на събитието са Комитет за култура на Ленинградски район, Държавната институция за култура на Ленинградски регион „Дом на традиционното изкуство“, Руски държавен педагогически университет „А. И. Херцен“, Центърът за международно сътрудничество „Интер Аспект“. Партньори са Европейска Асоциация на Фолклорните Фестивали (EAFF), Руски Етнографски музей „Санкт Петербург“, Областна администрация, Creative Асоциация «Арт аташе» ,Multi-Service „Арт Център Plus“.
Освен състезателната е имало и богата туристическа програма: разглеждане на града и конкретно на Ермитажа, двореца Петерхоф, Исакиевския събор и църквата „Спас на крови“, Царско село с двореца на Екатерина Велика и др.
Това задгранично участие във фестивал на Фолклорния танцов клуб при Община Стара Загора е поредно и успешно, както винаги, след Дубай, Венеция и Виена, Охрид и Гърция, Малта и др. Десетки са и представянията на различни форуми в страната.
През м. октомври 2009 г. е сложено началото на Фолклорен танцов клуб при Община Стара Загора с 38 дами, служителки в Общината. Художествен ръководител е Марина Тенева, а научен консултант почетният гражданин на Стара Загора и председател на Обществото за фолклор Крум Георгиев.
Предстоящата програма включва репетиции и подготовка за поредните предизвикателства на събори, конкурси, концерти и т.н.
Росица РАНЧЕВА