С уникална балетна гала вечер Стара Загора почете Международния ден на танца

На 29 април 2017 г. балетната трупа на Държавна опера – Стара Загора с изключителен спектакъл почете Международния ден на танца. Пред препълнената с млада публика зала беше представена на най-високо ниво  разнообразна програма от много талантливите  и отдадени на изкуството си творци. Този факт е още по-знаменателен като се има предвид, че съставът под ръководството на директора Силвия Томова, няма завършен още цял сезон, а  представленията му могат да конкурират всички национални, а защо не и европейски трупи.

Предложената програма беше защитена перфектно и завладяващо. Освен танцувално майсторство, във всеки нюанс личеше висок професионализъм, чувство за мярка и естетика.

В първата част беше изпълнено второ действие от „Лебедово езеро“ от П. И. Чайковски. Режисура и хореография на Силвия Томова по Мариус Петипа и Лев Иванов. Сценографията и костюмите са дело на Денис Иванов. В ролята на Одета танцува блестящата балерина Анелия Димитрова.  Стоян Фъртунов защити ролята на Зигфрид, а Станко Танев – на Ротбарт. Висока оценка заслужава и кордебалетът. Премиерният спектакъл ще бъде на 23 май т.г., но от сега личи, че това ще бъде нов покорен връх в националното балетно изкуство.

Във втората част гала вечерта предложи вълнуваща среща с изкуството на солистите на Щатсбалет – Берлин Красина Павлова и Аршак Галумян. Те изпълниха фрагмент от балета „Ромео и Жулиета“ на Сергей Прокофиев по хореография на Леонид Лавровски . Легендарният съвременен хореограф и настоящ артистичен директор на Щатсбалет – Берлин Начо Дуато е предоставил на балетната двойка правото да изпълни за първи път пред българската публика неговото хореографско бижу “Rassemblement” (Свързване) по мистичната музика на Тото Бисаинте. Гостите  представиха  и изящната танцова миниатюра с романтичното заглавие „Пътешествие“, създадена от Аршак Галумян през 2013 година. Весела Василева и Даниел Тичков танцуваха откъс от балета „Корсар“ по музика на Адолф  Адам, хореография на Мариус Петипа и Вахтанг Чебукиани. Стоян Фъртунов и японката Суга Харука, която е част от трупата на операта ни, изиграха фантастично па де дьо на Базил и Китри от балета „Дон Кихот“ на Минкус.  Очарователната гъркиня Йоана Влагули, която също е част от трупата, разкри таланта си на композитор, пианист, хореограф и танцьор и заедно с колегите си  Мария Лакка, Кло Алекзандър, Семеля Скендераси, Харука Суга, Йонгджу Джонг, Пенка Димитрова и Ивайло Янев представи авторския си етюд  „Спомени“. На пианото беше другият изключителен млад  артист (в широкия смисъл на думата), любимецът на старозагорската публика – диригент, пианист и певец Димитър Косев.

Кремена Костова и Станко Танев разкриха романтичната си същност в „Адажио“ на Албинони по хореография на Алида Бонева.  Анелия Димитрова и Ивайло Янев се представиха с атрактивния танцов номер „Изгаряй ме, любов“ от Дулсе Понтеш  по хореография на Тихомир Митев. Грузинският народен танц „Лезгинка“ представен от Златомир Колев, повдигна още повече градуса на настроението . В балетната гала вечер участва и младата  надежда от Стара Загора – възпитаничката на НУМСИ – София Нели Георгиева. Тя изпълни вариация от балета „Талисман“ на Рикардо Дриго.

Публиката дълго аплодира младата многообещаваща балетна трупа на Старозагорската опера начело със Силвия Томова и балетмайстор Алида Бонева. Артистите получиха цветя от кмета на Стара Загора Живко Тодоров, от Общински съвет Стара Загора, от Негово високо преосвещенство старозагорския митрополит Киприан, който присъства на събитието, от много приятели и почитатели на най-прекрасното изкуство.

Росица РАНЧЕВА

П.П. На 29 април, Световният ден на танца, БНТ излъчи първото връчване на ежегодните награди в областта на хореографията „Златна муза“. Организатор на събитието е Асоциацията на хореографите в България с подкрепата на Министерството на културата, Националния дворец на културата, медии и партньори. Първите Годишни награди на АХБ „Златна муза“ – за 2017 година са в следните 11 категории:

1. Награда за хореография в областта на българския танцов фолклор
2. Награда за хореография в областта на класическото балетно изкуство
3. Награда за хореография в областта на модерното танцово изкуство
4. Награда за хореография в областта на детското танцово изкуство
5. Награда за преподавателска дейност в областта на хореографията
6. Награда за изследователска дейност в областта на хореографията
7. Награда за оригинална музика към хореографска постановка
8. Награда за оригинални костюми към хореографска постановка
9. Награда за съхраняване на първообраза на българското фолклорно танцово изкуство
10. Награда за цялостно творчество
11. Награда за хореография в областта на съвременен танц за млади творци.

В категорията  „Хореография в областта на класическото балетно изкуство
беше номинирана и Силвия Томова, която сега е директор на балетната трупа в Държавна опера – Стара Загора.

Силвия Томова
Анелия Димитрова (Одета) и Стоян Фъртунов (Принц Зигфрид)
Кремена Костова и Станко Танев