Сребърна маска завоюва ГПЧЕ „Ромен Ролан“ на Франкофонския театрален фестивал

 

Сребърна маска за цялостно представяне получи театралната трупа на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ на проведения от 28 до 30 април 2017 г. ХХІV Международен франкофонски ученически театрален фестивал в Стара Загора. Високото отличие е присъдeно за представлението „Le maillon tres faible”, което в превод означава „Най-слабата брънка на веригата“. Режисьор -постановчик отново е актьорът от ДТ „Гео Милев“ Стефан Делев с асистент – преподавателката по френски език Силвия Дончева. Театралите на гимназията са участвали във всичките 24 издания на феста и притежават пълна колекция от  награди, които се присъждат за цялостно представяне, за най-добър актьор и актриса, за най-добро владеене на езика на Молиер и за най-млада надежда.

Първата награда – златна маска за „Уравнение с едно неизвестно“ замина за 35-то СУ „Добри Войников“ София. Бронзовата маска е за „Почти идеално семейство“ на ПГРЕ „Г. С. Раковски“ Бургас.

Специална награда журито присъди на театралите от СУ „Мирче Асев“, от гр. Прилеп, Македония за представлението „Лора“.

Наградата за млада надежда получи Йоана Христова. Златната маска за най-добра мъжка роля е за Стефан Чолаков, а за най-добра женска роля  – на Гергана Паскалева.

В  ХХІV издание на Международния франкофонски фестивал участваха 70 ученици на възраст от 14 до 19 години от 9 гимназии в страната и една трупа от Македония. Пред жури с председател Ян Новак – директор на Международен център за франкофонски театър и членове Георги Симеонов – представител на Община Стара Загора, Стефка Райкова и Светлана Герасимова от Асоциация на преподавателите по и на френски език в България и Веселина Ганева – държавен експерт в Министерство на образованието и науката младите артистите представиха своите постановки.

„За мене беше голямо удоволствие и отговорност да бъда председател на журито, каза за Долап бг Ян Новак.- Намирам, че нивото на представените пиеси беше прекрасно, а участниците фантастични. Изборът ни беше много труден, за да се определят най-добрите спектакли и изпълнители“

Г-н Новак сподели, че  повечето трупи са предпочели развлекателния жанр, защото младите хора намират, че чрез хумор могат по-добре да се представят и да изпратят своите послания. Други спектакли са показали най-вълнуващите проблеми на обществото днес: агресията, манипулацията, взаимоотношенията между хората. „Много интересно беше да се види нивото на разсъждения на младите хора и тяхното отношение към горещите проблеми“, каза Ян Новак. Той благодари на домакините  за предоставените максимално добри условия за реализация,за съпътстващите прояви и за прекрасната атмосфера на творчество и приятелство.

Организатори на събитието са Алианс франсез  Стара Загора и ГПЧЕ „Ромен Ролан“ със съдействието на Община Стара Загора, Асоциацията на преподавателите и Френски културен институт, под егидата на Министерство на образованието и науката.

Тази година към традиционните награди се прибави за всяка от групите художествена литература, подарък от Община Стара Загора и Европа Директно. И още един подарък получиха участниците във фестивала –  прекрасната продукция на Старозагорската опера „Джазоспекция“ – музикален мултимедиен концерт с френски джаз на Клод Болинг.

Росица РАНЧЕВА

Съставът на ГПЧЕ „Ромен Ролан“