Уникална възможност си извоюва старозагорският ученик Иван Филев!

Новини от последния час!!! Иван Филев е с пълна стипендия!!!

Цитирам от сайта на Центъра… „С пълна стипендия в размер на таксата за участие в Space Camp Turkey 2017 са наградени:

Иван Филев, гр. Стара Загора – 100% стипендия https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSflyT4ChagnbKVDPpamoXf6EuOou0ZwC61j37UV4JAMfjX0_w/closedform

Старозагорецът Иван Филев, ученик в седми клас от Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“ е един от 25-имата финалисти в конкурса за участие в програмата Space Camp Turkey. Резултатите са обявени преди дни на специална среща в Пловдив. Организатор на конкурса е Центърът за творческо обучение (ЦТО) http://spacecamp.cct.bg – официален и единствен представител за България.

Конкурсът за 2017 е обявен през октомври 2016 г. за ученици на възраст от 9 до 15 години и включва писане на есе (500 думи) или подготвяне на видео есе (5 минути) по една от следните три теми: Аз пътувам през „тунел“ на времето; Моята Земя след 300 години; Роботите – моите приятели.

Есето на Иван е на тема „Моята Земя след 300 години“.

Жури в състав: Люба Йорданова, Димитър Ангелов, Николай Василковски, Сезен Ходжа, Весела Люцканова, Георги Етъридж – Джио, Светлана Михайлова и Стефан Стефанов оценява и класира работите. Класирането дава право на участие в космическия лагер в Space Camp Turkey в град Измир, Турция. Сред първите 25 класирали се, чрез допълнително събеседване, се разпределят 3 пълни, 6 стипендии от 50% и 2 частични стипендии от 25%, с които лауреатите покриват разходите за пребиваване в лагера.

Досега старозагорци не са печелили толкова престижно място в конкурса.

Учебно-тренировъчният космически лагер Space Camp Турция се намира в квартал „Газемир“ в град Измир, на брега на Егейско море,  на пет минути от международното летище Аднан Мендерес, на 15 минути с кола от центъра на града и на един час от световноизвестните забележителности Ефес, Домът на Дева Мария и църквата Свети Йоан Апостол. Той е един от трите космически лагера в света и един от двата в Азия. Свързан е със Space & Rocket Center в Хънтсвил, Алабама, САЩ. Открит на 12 юни 2000 година. Почетни гости на церемонията по откриването са американският астронавт Скот Карпентър (1925-2013) и Исмаил Акбай (1930-2003) – съдействал за създаването на лагера, американски учен, физик-инженер, специалист в НАСА, работил по проект „Аполо“ заедно с д-р Вернер фон Браун (1912-1977). В лагера досега са участвали над 160 хил. деца и възрастни от 50 държави. Разработените програми, свързани с космическата наука  включват няколко варианта – двудневно извънземно приключение или петдневен космически лагер с роботика по време на учебната година или шестдневен международен летен лагер с опция за роботизирани класове. След преминаване на програмите в лагера учениците получават специален сертификат, който се цени високо в много училища и университети по света. Мотото на космическия лагер са трите стълба – Обучение, Екипна Работа и Технологии, върху които са съсредоточени всички занимания на децата и младежите. Програмата е предназначена за  развиване на познания в науките астрономия, физика, математика, технологии, биология и други науки.

Космическият лагер Турция е признат за научна институция от турското министерство на образованието. Той също така е лицензиран в комисията за изучаване на космическите науки в Алабама, ръководството на Щатския космически и ракетен център. Член на няколко световни ученически организации.

През 2003 година за лагера заминават първите стипендианти от България. През 2006 г. започват разговори и през 2007 г. е учреден Центърът за творческо обучение (екипът му сега е от 13 човека), който се заема с организиране, популяризиране и провеждане на конкурса за стипендианти в Space Camp Turkey чрез мрежа от партньорски училища, спонсори и учители със съдействието на Регионалните управления по образование. Българската квота е от 60 до 100 деца всяка година. Общуването и обучението в лагера е на английски език. За 2017 година датите са 2-8 юли; 23-29 юли; 6-12 август.

През октомври 2016 г. е създадена общността „Възпитаниците на Space Camp в България“.

Пожелаваме на нашето момче да стане част от тази общност!

Снежана Маринова

Материалът е подготвен със съдействието на Гергана Райжекова от Центъра за творческо обучение, координатор на програмата Space Camp Turkey. Снимките са от сайта им.

Иван Филев
Моменти от летния космически лагер Space Camp Turkey в Измир
Моменти от летния космически лагер Space Camp Turkey в Измир
Моменти от летния космически лагер Space Camp Turkey в Измир