В столица на младото франкофонско изкуство се превръща Стара Загора

От 28 до 30 април 2017 г. в Стара Загора ще се проведе ХХІV Международен франкофонски фестивал . Ще участват 70 ученици на възраст от 14 до 19 години от 9 гимназии в страната и една трупа от Македония. Пред жури с председател Ян Новак – директор на Международен център за франкофонски театър и членове Георги Симеонов- представител на Община Стара Загора, Стефка Райкова и Светлана Герасимова от Асоциация на преподавателите по и на френски език в България и Веселина Ганева – държавен експерт в Министерство на образованието и науката младите артисти ще представят своите постановки с времетраене 20-30 минути.
Официалното откриване на форума е на 28 април 2017 г. от 15 ч. в Драматичен театър „Гео Милев“. Първи ще се представят театралите от ПГРЕ „Г.С.Раковски“ Бургас с „Почти идеално семейство“, следвани от ПЕГ „Проф.Асен Златаров“ Велико Търново с „Неочакван обрат в Кастейарнак“.
Стартът във втория ден е от 10.30 ч. с театралите от ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“ Благоевград с „Morts de rire”.След тях „Лора“ ще представят състезателите от СУ „Мирче Асев“ от гр. Прилеп, Македония . От 14 ч. „Малкият принц“ е пиесата на 4ЕГ „Ф.Ж.Кюри“ Варна.
От 14.45 ч. играят талантите от ГПЧЕ „Ромен Ролан“ Стара Загора. По време на брифинга, който се проведе на 26 април т.г.Стефка Райкова припомни, че театралите на гимназията са участвали във всичките 24 издания на феста и притежават пълна колекция от награди, които се присъждат за цялостно представяне, за най-добър актьор и актриса, за най-добро владеене на езика на Молиер и за най-млада надежда.
Тази година старозагорските артисти ще представят „Le maillon tres faible”, което в превод означава „Най-слабата брънка на веригата“. Режисьор -постановчик отново е актьорът от ДТ „Гео Милев“ Стефан Делев с асистент преподавателката по френски език Силвия Дончева. 11-класниците са навити да спечелят поне 3 от общо седемте награди, които се връчват.
Припомняме, че творческият път на едни от най-изявените и любими български артисти Стефан Вълдобрев, Стефка Янорова, Биляна Райнова, Иван Панев и др. минава именно през франкофонския ученически театрален фестивал.
Конкурсната програма продължава в 15.25 ч. с „Уравнение с едно неизвестно“ – постановка на 35 СУ „Добри Войников“ София; „Ало, ало“ – ГПЧЕ „Христо Ботев“ Кърджали и „Парижката Света Богородица“ на 23 СУ „Ф.Ж.Кюри“ София.
В същия ден от 16.35 ч. проф.д-р Венета Дойчева от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ ще направи презентация.
Заключителната церемония по закриване на фестивала и раздаване на наградите е с начален час 9.30 на 30 април. По традиция фестивалът се закрива със спектакъл на лауреатите от предходната година. „Предложение за брак“ ще направи 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ София. Отново по добра традиция 11 е часът за обща снимка на Античния форум „Августа Траяна“.
30 момичета и момчета, които изучават френски език от 10,11 и 12 класове в ГПЧЕ „Ромен Ролан“ са доброволци, които са на разположение на съставите и на организаторите на събитието. Те получават сертификат на български и френски език, който може да бъде прибавен към порт-фолиото им при кандидатстване за висше образование.
Организатори на събитието са Алианс франсез и ГПЧЕ „Ромен Ролан“ със съдействието на Община Стара Загора, Асоциацията на преподавателите и Френски културен институт, под егидата на Министерство на образованието и науката. Тази година към традиционните награди се прибавя за всяка от групите художествена литература, подарък от Община Стара Загора и Европа Директно. И още един подарък ще получат участниците във фестивала – прекрасната продукция на Старозагорската опера „Джазоспекция“ – музикален мултимедиен концерт с френски джаз на Клод Болинг.
Росица РАНЧЕВА