Световният формат TEDx – що е то ?

На 20-ти май в Стара Загора ще се проведе издание на популярното събитие ТЕDx, на което градът е домакин за първи път. Провеждането на събитието е изключително престижно за градовете – домакини. В Стара Загора то ще се състои в залата на Държавен куклен театър-Стара Загора под името TEDxStara Zagora. Организаторите правят необходимото лекторите на събитието да бъдат атрактивни и интересни личности от различни сфери на професионална дейност, всеки от които с богат опит и тема, която си струва да бъде споделена. Част от тях вече са обявени на сайта на събитието, а останалите ще бъдат анонсирани във Facebook в събитието TEDxStaraZagora. Сред имената са тези на Димитър Петров – един от създателите на студио „Змей” и анимацията „Златната ябълка”, която е базирана на българския фолклор, Христо Попов – един от най-успешните български предприемачи, Павел Кунчев – управляващият директор на платформата за доброволчество Time Heroes, италианският предприемач Паоло Руджиери, който е популярен със своите лекции по цял свят, Петър Митев – съосновател и изпълнителен директор на V-Ray Chaos Group – компанията, създала един от най-успешните продукти за 3D визуализация – V-Ray, Никола Сивков – главен организатор на Капана Фест в Пловдив, Дарин Маджаров – създател на Уча.се – образователен сайт №1 в България и др.

Запознаваме ви с любопитни подробности за световния формат TEDx:
TEDx е най-популярният международен формат за споделяне на идеи и опит, разказване на истории, представяне на възгледи, теории. Лектори са успели и популярни личности без ограничени на гражданство и пол. TED събира ярки умове, учени, изследователи, артисти, лидери и много други – хора, излезли от зоната си на комфорт, които се качват на сцената с една и съща цел – да вдъхновят публиката, да насърчат критичното ѝ мислене, да я срещнат с нови гледни точки или напълно непознати концепции. TEDx са независими събития, създадени, за да помогнат на различните общности, организации или личности да предизвикат разговори и да се свързват помежду си.

TED е основана през 1984 г., от Ричард Саул Уърман и Хари Маркс като еднократно събитие. От 1990 г. в Монтерей, Калифорния, конференцията започва да се провежда ежегодно. До голяма степен, първоначалният акцент на TED е технология и дизайн, съобразен със Силициевата долина, като център на тежестта. Сега събитията се провеждат в Лонг Бийч и Палм Спрингс в САЩ , в Европа и Азия, като границите на темите са значително разширени. Наред с двете задължителни събития – пролетният TED, който се организира по западното крайбрежие на САЩ, и летният TEDGlobal, провеждащ се всяко лято в Единбург, Шотландия. TED включва още видео сайта TED Talks, отвореният проект за превод Open Translation Project, TED Conversations, вдъхновяващи TED Fellows и TEDx programs, както и ежегодни TED Prize.

Настоящият уредник на TED е британският компютърен експерт, бивш журналист и издател на списание, Крис Андерсън.
От 1981 г. Ричард Саул Уърман започва създаването на поредица пътеводители с информация, ориентирана към реалните потребности на туристите. продължава своята мисия в Сан Франциско, където публикува в нов формат телефонни указатели, атласи и справочници. Обзорът на своите иновативни методи излага в книгата си Information Anxiety (1989 г.), превърнала се в бестселър.

80-годишният Ричард Сол Уърмън се смята за пионер в практиката да прави информацията лесно разбираема. През 1984 създава конференцията TED. През 2001 продава правата й на фондацията Sapling Foundation и на нейния създател Крис Андерсън. Уърмън е архитект, дизайнер, преподавател в редица университети, консултант на множество компании и автор на 83 книги.Освен TED той създава конференциите EG, TEDMED и WWW. Работи и върху конференциите 555, FedMed и Geeks and Geezers. Автор е и на проекта Urban Observatory, който сравнява 16 града по различни признаци едновременно – от броя на катастрофите до времето в тях. Има бакалавърска и магистърска степен по архитектура от Университета в Пенсилвания. Носител е на многобройни награди и звания.

Frank Warren at TED2012: Full Spectrum, February 27 – March 2, 2012. Long Beach, CA. Photo: James Duncan Davidson

Вече 33 години движението TED (съкратено от Technology, Entertainment, Design) дава възможност на световноизвестни учени, дизайнери и културни иноватори да споделят идеите си със света за 18 минути. Мотото е Ideas worth spreading, или идеи, които си заслужава да се разпространят, и то не само в регионален, но и в световен мащаб. Сред презентаторите на TED са били Бил Гейтс, Ал Гор, Изабел Алиенде, Джеймс Камерън, Боно и дузина нобелови лауреати. В духа на разпространяването на стойностни идеи е създадена и общността TEDx. Това са местни, самоинициирани и самостоятелно организирани събития.

От 7 години България е част от тази кауза със свое самостоятелно крило – TEDxBG. Регистрирано е като НПО. Подкрепя изключително местни инициативи, които ще променят България. Чрез проекта се дава гласност на някои от най-прогресивните идеи и мислители в страната. Създава се платформа за обществена дискусия и се разкриват нови насоки на мислене, съществени за социалния, културен и икономически прогрес на България. Гостуват и чужди лектори. На 9 Януари 2010г. в София се проведе първият в историята TED в България, и по-конкретно, независимото издание на този формат – TEDxBG 2010. И макар че конференциите се провеждат веднъж годишно, работата не спира. Целогодишно на сайта на българското движение http://tedxbg.org се публикуват и обсъждат идеи и проекти. Първото TEDxBG събитие у нас беше през 2010 г.В България вече редовно се организират и други TEDx конференции от ентусиасти, като TEDxNBU (за Нов български университет), TEDxAUBG (за Американски университет в България) и TEDxSofia.

От юни 2006 г. лекциите са предлагани за безплатно гледане онлайн под лиценза на Creative Commons чрез TED.com. Към ноември 2011 г. над 1050 лекции са достъпни безплатно онлайн. До януари 2009 г. те са гледани 50 милиона пъти. През юни 2011 г. гледаемостта възлиза на повече от 500 милиона, отразяващи все по-нарастващата световна аудитория. лекциите на TED са достъпни онлайн на интернет страниците на TED, YouTube, и iTunes,а от края на 2009 г., има безплатни приложения за IOS (iPhone, IPAD), Android, WebOS и Windows Phone 7. През 2009 г. интернет страницата на TED спечели наградата за най-добро използване на видео или движещо се изображение на 13-тите годишни награди „Webby“.

Лекциите на TED се транскрибират и превеждат на редица езици, като част от проекта на TED за „отворен превод“, чиято цел е да „достигне 4,5 млрд. души на планетата, които не говорят английски“, според домакина Крис Андерсън. По време на старта над 300 преводи са направени от доброволци преводачи на над 40 езика.

Европейският директор на TED (и уредник на TEDGlobal) е роденият в Швейцария Бруно Джузани.

The TED Prize (Наградата на TED) е въведена през 2005 г. До 2010 г. тя ежегодно отпуска три индивидуални награди от 100,000 долара и „желание да променя света“. Всеки победител разкрива желанието си в основната годишна конференция. От 2010 г. в променената процедура за подбор, се избира един победител да гарантира, че TED може да положи максимални усилия в постигането на желанието на победителя. През 2012 г. наградата не се присъжда на дадено лице, а в концепция свързана с настоящото глобално явление за повишаване на урбанизацията. През 2013 г. размерът на наградата се увеличава до 1 милион долара.
TED Conference поръча на художника Том Шанън да създаде наградна скулптура, която да бъде раздавана на всички победители от TED Prize. Скулптурата се състои от алуминиева сфера с осем-инчов диаметър, с магнитен левитиращ над орех диск.

Към януари 2014 г., библиотеката на TEDx, съдържа около 30,000 филми и презентации от над 130 страни. През март 2013 г., осем TEDx събития биват организирани всеки ден, в сравнение с петте през юни 2012 г., в 133 страни. TEDx презентации също включват изпълнения на живо, които са каталогизирани в TEDx Music Project.

През 2011 TED започва програма, наречена „TEDx в кутия“, която позволява на хората в развиващите се страни да държат TEDx събития. TEDx също се разшири включвайки TEDxYouth събития, TEDx корпоративни мероприятия и TEDxWomen.
През 2014 TEDxUniversityofSanCarlos, първото независимо организирано TED в Visayas района на Филипините, поставя рекорд за организиране пет TEDx събития в период от шест месеца.

TEDxYouth са независими програми, създадени за ученици между 7-12 клас. Тези събития обикновено имат хората по-близо до възрастта на учениците, а понякога показват TED Talks. Някои от тези събития включват:
TEDxYouth@Austin
TEDxYouth@Barcelona
TEDxYouth@Brabantlaan
TEDxYouth@ColumbiaSC
TEDxYouth@Caltech
TEDxYouth@JIS (Jakarta)
TEDxYouth@SaratogaSprings (NY)
TEDxYouth@TheBeltline (Atlanta)

TEDMED е ежегодна конференция фокусирана върху здравето и медицината. Тя е независимо събитие, работещо с лиценз на неправителствената конференцията TED.TEDMED първоначално е основан през 1998 г. от основателя на TED Рики Урман и след години на бездействие. През 2008 г. Урман продава TEDMED на предприемача Марк Ходъш, който го пресъздава и подновява. През 2011 г. Джей Уокър и група от мениджъри и инвеститори закупува TEDMED от Ходъш за 16 милиона долара, с бъдещи допълнителни плащания на стойност 9 милиона долара. След това конференцията бива преместена във Вашингтон, окръг Колумбия.

TED Books – оригинални книги от TED. Подобно на разговорите, TED Books са достатъчно дълги, за да се изследва силна идея, но достатъчно кратки, за да бъдат прочетени на един дъх. Инициативата стартирана отново през септември 2014 с първата си книга в печат.

TEDWomen – поредица от конференции фокусирани върху теми ориентирани за жените, включително въпроси свързани с пола и репродуктивното здраве.