„Обещанието“ – американски игрален филм за арменския геноцид тръгва по кината

На 21 април в навечерието на 24 април – Международен ден за памет на жертвите от арменския геноцид, се състоя световната премиера на американския игрален филм „Обещанието“ и той тръгна по киносалоните. Британският актьор Крисчън Бейл играе главната роля в този филм за геноцида над арменците. Филмът разказва историята за любовта на фотограф и художничка в Османската империя през 1914 г. Освен Бейл участват Оскар Исак, Жан Рено, Шарлот ле Бон и Джеймс Кромуел. Режисьор на лентата е Тери Джордж, който бе номиниран за наградата „Оскар“ за филма „Хотел Руанда“. Автор на музиката към филма е Серж Танкян.
Носителят на „Златен глобус“ Айзък и Бейл са водещите актьори в „Обещанието“ . Продуцент на филма е „Сървайвър Пикчърс“ – компания, основана от вече покойния милиардер Кърк Керкорян. Бейл е в ролята на американския журналист Крис, обладан от страст по една жена, но и от тръпката да е във военна зона по времето на Първата световна война. Айзък пък играе студента по медицина Майкъл, влюбен в същата жена и раздвоен между традициите на стария свят и сърцето си.
В момента „Обещанието“ стои извън прожекторите, но според блогът „Плейлист“ това ще се промени. На първо място, защото филмът разказва любовна история по време на Арменския геноцид в последните дни на Османската империя – тема, която рядко се разглежда в киното, но с дълго очакване да ѝ бъде посветен голям бюджет. На второ място, актьорският състав е изключително силен със своите две мъжки попълнения. Според „Плейлист“ всеки от тях има всички качества да получи „Оскар“, като всичко до голяма степен зависи от това кой от двамата ще бъде видян в главна роля и кой в поддържаща.
Тази година Бейл получи третата си номинация с „Големият залог“ (а получи статуетката още от първата – с „Боецът“), докато Айзък, макар и без наградата засега, вече е доста познат на зрителите след участието си в „Междузвездни войни: Силата се пробужда“ и изглежда има най-големия шанс в кариерата си досега. Така или иначе, всеки от двамата може да тръгне по стъпките на Дон Чийдъл, който бе номиниран за Оскар за „Хотел Руанда“, анализира Оливър Литълтън в „Плейлист“.
„Обещанието“ е показан за първи път в средата на септември миналата година на Международния кинофестивал в Торонто, Канада. Преди да тръгне по екраните на 21 април, на 4 април е бил прожектиран в Синематеката на Ватикана. Католическата църква открито поддържа премиерата на филма. Показването на филма се свързва и с миналогодишното посещение на Папа Франциск в Армения, когато Папата използва в своята реч думата „геноцид“, което предизвиква негативната реакция на турското правителство.
Много холивудски звезди като Силвестър Сталоун, Барбра Стрейзанд, Шер, Бионсе, Сър Елтън Джон /също/ – подкрепят филма, публикувайки видео-съобщения в своите блогове.