Проф.Симеон Хаджикосев се включи в Маратон „Четяща Стара Загора“

Литературният критик, експерт по западноевропейска литература, писател, преводач и полиглот проф. Симеон Хаджикосев представи пред старозагорската публика своята творба „Докосвания”, издание на ИК „Персей”.
Изненадващо, за пръв път,имаше флашмоб в XII маратон „Четяща Стара Загора“ – с изпълнения на Школа за народни танци „Фолклорна магия” с ръководители Деница Христанова и Дилян Желязков. Школата е създадена през октомври 2016 година и вече наброява повече от 80 участника, репетиращи в две групи – начинаещи и напреднали. И двамата и ръководители са танцьори в Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“.
Думи за автора произнесе пред публиката Пламен Тотев от ИК „Персей”. В своята книга проф. Хаджикосев е хвърлил светлина върху докосванията си до български класици като Елисавета Багряна, Ангел Каралийчев и Валери Петров, както и до чешкия писател, художник, преводач и композитор Витезслав Незвал. Уважаваният творец е сред най-значимите литературни критици и изследователи у нас. Той е мемоарист и дългогодишен преподавател по антична и западноевропейска литература в СУ „Св. Климент Охридски”. Проф. Симеон Хаджикосев е автор на над 30 книги. Сред тях са фундаменталният многотомник „Западноевропейска литература”, „Романът – що е то?”, мемоарните „Записки на конформиста”, „Записки на вътрешния емигрант” и „Което е било и ще бъде” – 3 книги, реабилитиращи българския символизъм още от времето на тоталитаризма. „Известно е значението на думата докосване – лек допир до вещ, животно или човек. Мнозина възприемат понятието като еднозначно, но, според мен, то има и преносно значение. Докосвания, както назовах тази книга, са беглите срещи, краткотрайното общуване с хора по житейския ни път”, определя авторът. „Тези хора може да са били обикновени, но често те стават лица в литературата”, отбелязва още проф. Хаджикосев. Съпреживяването, преоткриването на писателя – това е, което е важно за Симеон Хаджикосев, затова в очерците обръща голямо внимание на своя път към всеки автор, станал герой в неговата книга „Докосвания”. Живи и неповторими се разгръщат срещите му с Каралийчев, с Багряна, Валери Петров, Лиана Даскалова, Александър Пиперков и др. Повечето творци писателят е познавал и лично, образът на други като Лермонтов е изградил въз основа на оставеното от тях наследство. „Докосвания” е книга, която ще заплени не само изкушените от литературната наука, но и читателите, свикнали просто да се наслаждават на поезията и прозата на големите автори. И ще е полезна не само на студенти, ученици, писатели и журналисти, но и на всички, които искат да узнаят повече за „кухнята” на литературното творчество.

Библиотека „Родина“