В средище на дръзновение и творчество се превърна Международният младежки център в Стара Загора

В очаквано, желано и ползотворно средище за дръзновение и творчество се превърна Международният младежки център (ММЦ) Стара Загора. Това стана ясно от заключителната пресконференция, проведена на 24 април 2017 г. На нея се отчетоха резултатите по Проект BG 06-101 „Международен младежки център за работа с деца и младежи в риск в град Стара Загора“. Той стартира на 27.01.2014 и приключва на 30 април 2017 г.
С много усилия, труд, постоянство и съдействие на редица местни, национални и европейски структури, мечтата младите хора на Стара Загора да имат свой дом, вече са факт. Заслугата е преди всичко на ръководството на проекта в лицето на зам.кмета Иванка Сотирова, която е и негов ръководител, Георги Симеонов – директор на Дирекция „Устойчиво развитие и евроинтеграция“ в длъжността му на завеждащ международна дейност и Пенка Чавдарова-началник на отдел „Образование“ и координатор на проекта. Огромен е приносът и на нахъсените младежки работници Весела Марева, която е управител на ММЦ, Пламена, Емилия, Моника, Нели и Здравко, както и на партньора СНЦ „Свят без граници“.
От експозето на Весела Марева стана ясно, че за изминалите три години е направено изключително много за младежите в града и региона: Извършен е основен ремонт на съществуващата сграда на бившето кино „Жельо Диманов“. Почти рухналата и с години неизползваема постройка, е превърната в модерен европейски дворец с удобни зали и салони за различни занимания, спални помещения, трапезария и пр. удобства. Другото голямо постижение е провеждане на различни прояви, които привличат и задържат за дълго младите хора. Постоянното присъствие е над 700 човека, 250 от които са се обучавали. В ММЦ постоянно действащи са различни клубове по интереси: хип-хоп танци, обучение по IT, английски език, клуб на популярната психология, медии, клуб „Седем изкуства“ и др. Специално място е отделено на популяризиране на европейските ценности.
Тук по график, обявен на страницата на ММЦ, редовно се организират срещи с различни професионално реализирани личности, дейности за полезно използване на свободното време чрез спорт, арт ателие, кинопрожекции, гражданско образование. Предстоящо е началото на 4-то издание на Младежка академия, в която се преподават знания и практики за кариерно ориентиране, умения на 21-ви век, работа в екип, лидерство, права на човека, трафик на хора и пр.
„Най-високото постижение, към което екипът ни се стремеше от първия си работен ден, е завоюване на Знак за качество на Съвета на Европа, -не без гордост сподели Иванка Сотирова. – Старозагорският Международен младежки център е единствен от всичките 4 новосъздадени подобни институции в България в Добрич, Пловдив, Враца и тук и 8-ми в Европа. Работата ни беше високо оценена през миналата година от Международна комисия от Европейския департамент за младежки дейности. Отличието е знак за престиж и отваря нови възможности към следващи европроекти. Официалното връчване на Знака за качество ще се състои на 16 май 2017 г. от 11 часа. „
„Според проверяващата комисия, спецификата на нашия ММЦ е работата с ромската общност и осигуряването на междукултурен обмен, сподели Георги Симеонов.- Положена е основа за активна международна дейност. Младите хора имат самочувствието на истински европейци. Посещението на голяма част от тях по линия на международен обмен в Германия, Люксембург, Швеция, Норвегия , различните тренинги, обучения и семинари, участието им в международните конференции „Не на езика на омразата“ и пр., както и гостуването на групи по международния обмен от Франция, Германия, Швеция, Великобритания и др., максимално допринасят за интегрирането на младежите в риск и в неравностойно положение към общността“.
Не напразно ключовата фраза в Центъра е „Ти можеш!“. Много от момчетата и момичетата с поведението си доказват, че това не са само две думи, а сила, която преобръща живота им към по-добро.
По време на пресконференцията се състоя кратка церемония по връчване на наградата – таблет, на Недко Боянов, победител в конкурса за лого на Центъра. 18-годишният младеж е ученик в СУ“ Васил Левски“. Той обясни философията на проекта си така:“Международният младежки център е дом- среда, където всеки млад човек може да се развива като личност“.
На въпрос на Долап.БГ за бъдещето на ММЦ г-жа Сотирова обяви, че работата в ММЦ ще продължи, като финансирането му е осигурено до края на 2017 г. от бюджета на Община Стара Загора. Общинският съвет е гласувал при стартирането на Проекта неговата устойчивост в срок на 10 г. От Министерство на образованието и науката също са заинтересовани и са в контакт с Европейските структури за продължаването му по европрограми. Скоро стартира онлайн предаване, което ще се осъществява само от младежи.
Повече информация за дейностите в ММЦ Стара Загора на телефон: 0884 686 023 и 0884 411 348 Фейсбук страница – Международен младежки център Стара Загора поща: mmcrdmr@abv.bg сайт: www.helpyouth-starazagora.com
Всички дейности са безплатни!

Росица РАНЧЕВА