Томина неделя е днес, 23 април

Почита се паметта на св. Тома, един от 12-те Христови ученици, известен с прозвището Неверни.
Това наименование идва от евангелските текстове,. Те разказват, че когато мълвата за изчезналото тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал. За да се убеди в чудото, поискал да пипне раните от гвоздеите, с които Иисус бил прикован на кръста.
На осмия ден от възкръсването си Христос отишъл при Тома и му казал: „Дай си пръста тук и виж ръцете ми, дай ръката си и я сложи на ребрата ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които, без да видят, са повярвали.“
Когато Тома сам се убедил във възкресението, паднал на колене пред Спасителя и молил за прошка.
Това моментно неверие на апостол Тома става олицетворение на миговете на колебание и съмнение, в които изпада всеки човек.
Свети Тома е един от най-ревностните защитници на Иисус Христос. Проповядва християнството в Индия, където бил подложен на жестоки мъчения заради делото си. Умира като мъченик. Мощите му се намират в Месопотамия. Гробът му има лековити сили.
Томина неделя е последният ден от седмицата след Великден, наречена Светла или Празна неделя, защото е „празна“ откъм работа – в седемте дни не се работи.
На Томина неделя жените повторно боядисват яйца и ги раздават за душите на покойните си близки.
Имен ден празнуват всички, носещи имената Тома, Томислав, Томислава.