Телемост свърза Самара и Стара Загора за 140-та годишнина на Самарското знаме

На 20 април 2017 г. по повод организирания Ден на Самарското знаме,със специален телемост Старозагорският митрополит Киприан и кметът на Стара Загора Живко Тодоров отправиха приветствие към жителите на побратимения руски град Самара. В телемоста участваха и представители на правителството на Самарска област и Самарската епархия.
Преди 140 години, на 20 април се е състояло освещаването на Самарското знаме, след което то потеглило през Сизран и Москва за България.
„Самарското знаме е най-яркият исторически символ на братството, любовта и единството между нашите побратими- градове Стара Загора и Самара, между нашите християнски градове, който ние ще предадем на младите поколения. След края на войната, знамето, избеляло и напоено с кръвта на героите, се съхранява и до днес като свещена реликва.
През тази година със специална програма от поредица събития, Общината ще отбележи 140-та годишнина от боевете за защита на Стара Загора, в които участва за първи път Самарското знаме.
Стара Загора пожелава на всички самарци и целия руски народ здраве, благоденствие, непоколебима вяра в непреходните наши християнски ценности. “, заяви в обръщението си кметът Живко Тодоров. В телемоста с България старозагорският владика Киприан отслужи тържествен молебен в митрополията. Молебени бяха отслужени едновременно във всички храмове на Самарска област.
Със специална програма в Самара отбелязват 140-та годишнина на дружбата между двата града. В нея влиза и реализацията на проект „Самарско знаме“, който включва увековечаване на паметните места, свързани с историческия път на знамето. Не са малко местата, които напомнят за руско-българската дружба в Самара, като „Шипка“, улица „Стара Загора“ и др. Започва и активна работа по създаването на точно копие на Самарското знаме, в която, както и преди 140 години, ще участват монахини от Иверския манастир.
Проявите, организирани от Община Стара Загора във връзка с честването на 140 години от боевете за защитата на града, включват повече от 15 събития, сред които възпоменателна историческа реконструкция на боевете край града и спасяването на Самарското знаме, по време на Руско-турската война, осъществена от дружество „Традиция“. Кулминацията ще бъде светлинно-звуковия спектакъл „Молитва за Стара Загора“, който ще се състои на 31 юли т.г., от 21.00 ч., на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“.