Празничен концерт на Музикалното училище и Оркестъра на Операта

На 27 април от 19:00 часа на сцената на Държавна опера – Стара Загора започва Празничният концерт на възпитаници на НУМСИ “Христина Морфова“ и оркестъра на операта. Традиционният концерт е в чест на рождението на патрона на музикалното училище в Града на липите – 24 април. Този път концертът ще е с двама диригенти – Красимир Къшев и Мауро Фаббри и в програмата участват 14 инструменталисти, 9 ученици от класовете по оперно пеене, Ученическият хор и Акапелна формация „Христина Морфова“.
Ще имате шанс да се насладите на изпълненията на Симон Павлов, който скоро се завърна с Абсолютна награда от 11-я Международен конкурс за пианисти в гр. Крайова, Румъния, на Мариан Божидаров (кларинет) – победител в Международния музикален конкурс и спечелил като победител пълна стипендия за престижното училище Уитгифт, Лондон, на Филип Ставров, Георги Белчев, Стефания Русева – от класовете по пиано, ученици с много награди от национални и международни конкурси.
В концерта ще участват: с изпълнения на тромпет – Здравка Василева и Дамско тромпетно трио „Свилена“, с изпълнение на кларинет – малкият Сашо Сашев, трио флейти – Александрина Цанева, Жаклина Викторова и Таня Бонева, на ксилофон – Галин Пенев и Ивайло Манев . В програмата са включени арии, дуети и терцети от известни опери – „Вълшебната флейта“, „Сватбата на Фигаро“, „Травиата“ от Дж. Верди и др.
Сред възпитаниците на Музикалното училище в Стара Загора са световноизвестната оперна певица Веселина Кацарова, Генко Гешев (оперен певец) – преподавател във факултет по оперно пеене в Университета „Дюкейн“ – Питсбърг, САЩ, Нина Найденова – оперен режисьор, директор на Опера Пловдив, Огнян Драганов-оперен режисьор, директор на Опера Стара Загора и много, много други известни музиканти, които може да видите на сайта на училището http://www.metronom-sz.narod.ru/page-80.html В оркестъра на Държавна опера – Стара Загора свирят много бивши ученици на НУМСИ “Христина Морфова“- Антония Генчева (цигулка), Веселина Жейнова (контрабас), Виктория Димитрова (виола), Лидия Пенчева (флейта), Мирена Митрева (ударни инструменти), Митко Митрев (тромпет), Нели Хазан (виолончело), Павлина Димитрова (виолончело), Пламена Пенева (виолончело), Рени Филипова (контрабас) и др.
В архивите на Стара Загора се съхранява „Правилник“ от 11 декември 1897 година на първото у нас музикално училище, създадено от местното дружество „Кавал“. Негови основатели са радетелите за музикална Стара Загора – Петко Икономов, Георги Байданов и завършилият композиция в Пражката консерватория старозагорец Димитър Хаджигеоргиев. Това училище просъществува само няколко години, но искрата е запалена.
На 1 септември 1974 година със заповед Д-3 626 от 8 май 1974 на Министерството на просветата е открито Музикално училище в града. През учебната 2001/2002 година е възстановена специалността класическо пеене. Същата година се открива и нова специалност – класически танци. През 2004 година по одобрен от Министерство на културата и Министерството на образованието на Република България проект е въведена и още една нова специалност – актьор за драматичен театър, а през 2008 – поп и джаз пеене. През октомври 2006 година училището е преименувано в Национално училище за музикални и сценични изкуства.