Голям концерт „Верея и приятели“ в събота, 22 април, в Операта – Стара Загора

На 22 април от 18:00 часа в Операта ще се състои Големият концерт „Верея и приятели”, част от проекта за деца „Цъфнал налъм”. От 21 до 23 април 2017 г. Сдружение с нестопанска цел “ БГ ФОЛК КЛУБ ВЕРЕЯ – ЧИКАГО“ с ръководител Константин Маринов организира единствено по рода си събитие – Проект за деца „Цъфнал налъм“ за автентичен фолклор в изпълнение на българчета, които живеят в САЩ, Испания, Канада. В този проект се включва и Стара Загора като единствен град в България чрез “ БГ ФОЛК КЛУБ ВЕРЕЯ – МАЛКА ВЕРЕЯ“. В града ни в края на месец февруари бе организиран кастинг и бяха определени участници в заключителното събитие.
Големият концерт на 22 април е с директен телемост – включване от концертите на участниците в проекта – състави и изпълнители от САЩ, Испания, Канада. В мащабното начинание се включва Чикагската телевизия BiT, която осигурява заснемане и директната транслация на концертите от проекта в САЩ, Испания и от Стара Загора, България. В събота на сцената на Операта в Стара Загора ще видите и изпълнения на представителни фолклорни състави: Общински фолклорен ансамбъл „Загоре”, Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Загорче”, Мъжка група за народно пеене при АНПТ”Зорница” в НЧ”Свети Климент Охридски-1858”, Представителен ансамбъл за автентичен фолклор при НЧ”Развитие -1878”, с.Дълбоки, НУМСИ”Христина Морфова”, Танцова група „Несебър”, Детски танцов състав „Зорничка” при НЧ”Свети Климент Охридски-1858”.
Входът с покани от касата на Операта.

Проект „Цъфнал налъм“ се ражда спонтанно като идея на среща на българи в Чикаго, САЩ, където един от присъстващите пламенно заявява в противовес на обсъжданите тъжни перспективи пред страната ни: „България ще се загуби, когато цъфнат налъмите“, перифразирайки известните думи на Радой Ралин.
„Цъфнал налъм“ е фолклорен проект с конкурсен характер и с награден фонд. Право на участие имат любители,самодейци и почитатели на българския фолклор от 6 до 17 г., артисти, танцьори, певци, музиканти от музикални училища, паралелки, школи, представителни ансамбли и състави. Целта е да се осигури приемственост на българския фолклор, бит и култура от младото поколение. Този проект е и в рамките на Шестия фолклорен събор „ВЕРЕЯ И ПРИЯТЕЛИ“, който традиционно се провежда в Чикаго, САЩ.
Докато има достойни българи, които носят България в сърцето си, съхраняват и популяризират българския фолклор по света – България винаги ще я има – уверени са организаторите.
От Община Стара Загора ще подкрепят събитието през април и така Стара Загора ще има възможност да се рекламира в държавите – участници като красив и гостоприемен град, домакин на единствената среща в страната ни на български фолклорни състави от чужбина, град – атрактивна туристическа дестинация.

Долап.бг