Млади джазмени завладяха Стара Загора

На 19 април 2017 г. в Стара Загора стартира първата Национална младежка джаз сцена. .
„Джазът е интелигентна музика и затова той има своето запазено място в нашия град и сред вас – младата публика“, каза в приветственото си слово зам.кметът Иванка Сотирова. Тя специално благодари на Надя Тончева -преподавател по „Поп и джаз изпълнителско изкуство“ в НУМСИ „Христина Морфова“, за създаване и реализиране на идеята, за организиране на събитието, което ще се превърне в ежегодно.
В първия концерт участваха ученици и преподаватели от Национално училище за музикални и сценични изкуства (НУМСИ) “Христина Морфова“. Възпитаниците на Надя Тончева се представиха както индивидуално, така и в дуети и квартет, а на финала– всички заедно. Бурни аплаузи събраха три парчета, изпълнени от Надя Тончева. На 30 април т.г. в „Къщата на архитекта“ тя ще направи концерт, посветен на 100 години от рождението на Елла Фицжералд.
Безграничните възможности на българския фолклор показа Вокалният състав „Спектрум“. Всъщност това е формацията, която може да се нарече блестящ продължител на уникалните в края на миналия век „Траяна“ и Фолк скат бенд“.Високо интерпретаторско майсторство, оригиналност, спятост, сценична свобода, стил – това са само част от достойнствата на младите талантливи артисти, които омагьосаха с изкуството си публиката.
Специален гост на форума беше академик Кирил Тодоров- композитор и Почетен гражданин на Стара Загора, един от пионерите на интерпретирането на български народни песни в джазов аранжимент, създател на уникалните формации „Траяна“ и „Фолк скат бенд“.
Понастоящем Кирил Тодоров пише музика за Български лондонски хор.
„Радвам се, че не само не умира онова, което започнахме преди 30 години, но и продължава да се разширява все повече, каза академикът.- Би трябвало да сте на мое място, за да изпитате голямата радост, която аз изпитвам, когато видя, че добре се развива музиката в тази посока. Щастлив съм, че всичко продължава, че става в Стара Загора, че познавам Надя Тончева, която не само е безспорен талант, но увлича и десетки други млади хора, което е прекрасно. Очаквам още по-големи успехи“.
Началникът на отдел „Култура“ Диана Атанасова прочете Приветствен адрес на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, в който се казва:“За мене е изключителна чест да Ви приветствам като специален гост на Първата национална джаз сцена в Стара Загора. Приемете моите и на старозагорската културна общественост дълбоки почитания за Вашия необятен талант. Вие сте един от емблематичните творци на Стара Загора- всестранно развита личност, вдъхновител на младите и винаги с новаторски подход към музиката. Уверен съм, че с Вашето присъствие в българската музикална култура, сте пример за идните поколения. Днес повече от всякога имаме нужда от учители като Вас – творец със собствен стил, трудолюбие и необозрима дарба. От сърце Ви желая бодър дух и дълголетие. Бъдете здрав!“
Официалното общоградско честване на 80-годишнината на Кирил Тодоров ще стане през есента на тази година.
Програмата за втория ден на Националната младежка джаз сцена предвижда днес 20 април от 11 часа в камерната зала на НУМСИ „Христина Морфова“ уърк шоп на тема „Основи на импровизацията“. Водещ ще бъде Петър Салчев – преподавател в АМТИ -Пловдив. От 14 часа в Международния младежки център ще има прожекция на филма „Птицата“ за живота на популярния джаз музикант Чарли Паркър. От 19 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ ще започне концерт на ученици и преподаватели от НУМСИ „Панчо Владигеров“ Бургас. Финалът на събитието е от 20 часа с концерт на студенти и преподаватели от АМТИ Пловдив в Регионална библиотека „Захарий Княжески“.
„Виновни“ за събитието са Министерство на културата и Община Стара Загора, които осигуряват финансово сцената, НУМСИ „Христина Морфова“ и Регионална библиотека „Захарий Княжески“, където безплатно се провежда форумът.

Росица РАНЧЕВА