Духовното болнично обгрижване обсъждат днес в Стара Загора

„Духовно болнично обгрижване- проблеми и практики“ е темата на регионална кръгла маса, която ще се състои на 20 април 2017 т.г. от 10:00 ч. в Регионална библиотека „Захарий Княжески“.
Изказвания ще направят отец Живко Желев за „Пастирските грижи- съпътстващо лечение на болния“; отец Йордан Карагеортиев -“Служенето на Българската православна църква в Старозагорската държавна болница в периода 1940-1990 г.“;отец Димитър Стойнов „Духовно обгрижване на хора с психични проблеми“; отец Иван Генов „Проблемът наркомания от православна гледна точка“; проф. Жанета Стойкова „Духовната и академична грижа за хората в риск и със специални потребности“; проф.д-р Павел Димов „ Св. Киприян – българинът – митрополит Киевски, Литовски и на цяла Русия“.
Главните дискусионни теми са „ Духовното и болнично обгрижване“ и „Медико-санитарни практики, специални потребности и достъпност на здравни грижи“.
Поводът за организиране на кръглата маса е фактът, че преди 70 години е закрит православният храм „Св.Николай“, намиращ се в двора на бившата Окръжна болница и днешна УМБАЛ „Проф.д-р Стоян Киркович“, Стара Загора. В този храм са се извършвали празнични богослужения и духовно обгрижване на вярващите болни, потърсили медицинска помощ в болничното заведение.За съжаление, независимо от желанието за черкуване на много граждани и болни, до този момент православният храм е затворен и не извършва богослужения.
Във връзка с това през последните 25 години бяха организирани много разговори с редица ректори на Тракийския университет – професорите Иван Божков, Иван Станков, Иван Въшин, изтъкнати преподаватели в УМБАЛ, със зам.кмета на Община Стара Загора Иванка Сотирова, директори на НУМСИ „Христина Морфова“, Регионален исторически музей, Градска художествена галерия и др. Бяха проведени срещи с митрополитите Панкратий, Галактион, Антоний и Киприан. В подкрепа за отварянето на храма са събрани над 1200 подписа.
Въпреки направените през последните 25 години многобройни срещи, разговори и обещания, остават нерешени въпроси, които пречат за отваряне на вратите на християнския храм.
След промените във всички водещи университетски, общински и частни болници в България се изградиха или възстановиха местата за духовна подкрепа при лечение на болните. Единствено в УМБАЛ „Проф.д-р Киркович“ човешкото право за духовна помощ в тежкия момент на боледуване не е предоставено.
Кръглата маса се организира под патронажа на Негово високо преосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, областния управител на област Стара Загора проф. Веска Шошева, кмета на Стара Загора Живко Тодоров и ректора на Тракийски университет проф. Иван Въшин.

Росица РАНЧЕВА