Спектакъл на Герасим Дишлиев- Геро в Кукления театър

На 28 април от 19 часа в Куклен театър-Стара Загора
Не на мястото си – спектакъл на Герасим Дишлиев

НЕ НА МЯСТОТО СИ
Пълен нонсенс без грам думи
Визуална измислица от ониричен произход

Жанр: Комедия
Декор: Микрофон и стол
Героят: Той, мъж на средна възраст (може повече, може по-малко)
Публика: Абсолютно всички
Референции: Нямо кино / Мим / Театър на абсурда / Клоун / Физически театър
Нещо сигурно: Единствен той от присъстващите няма да се смее
Продължителност: 59 минути (може би малко повече)

Световноизвестният мим Герасим Дишлиев – Геро, е роден в Свиленград на 29 юли 1968 година.
Учи в езиковата гимназия на Правец, след което записва физика в Софийския университет, но се дипломира в Международното училище за мимодрама на Марсел Марсо в Париж.
Влюбва се в пантомимата, когато през 1989 г. попада на спектакъл на Сашо Илиев и неговото студио „Алба“. В казармата Геро и Ерол от „Уикеда“ създават дует и пишат текстове запесните си.
В класа по пантомима на професор Васил Инджов Герасим Дишлиев се записва след кандидатстването си в НАТФИЗ. Работи с професор Сашо Стоянов в „Клоунът и момичето“, със Сашо Морфов в „Хамлет“ на „Ла Страда“, с Димитър Еленов в „6 лица търсят автор“ на театър „София“. Заминава за Франция, където се присъединява към учениците на Марсо.
Веднага след завършването на школата му – през 1996 г., е поканен лично от големия артист да стане негов асистент. Когато Марсо заминавал на турне, Герасим водел класовете му и в края на всяка година организирал представленията на учениците. Изключително ценен от маестрото, той го придружавал и в турнетата му по световните сцени. В кариерата си Дишлиев е играл с Марсел Марсо, Магали Ноел, Жак Ижлен, Емануел Вакка, Мари Трентинян, Костантино Раймонди.
От няколко години Герасим и Раймонди имат собствена трупа.
Спектакълът „Монолог с куфар“, игран с успех във Франция, Израел, Македония (първа награда на фестивал в Скопие) Дишлиев нарича „проектът на моя живот“.

ВЪВЕДЕНИЕ
Нека вземем един човек – тип обикновен.
Да речем, че го извадим от контекста на ежедневието му и го сложим на сцената. Нека прибавим няколко грама безсмислени истории или го потопим в странни ситуации – разбира се, не по волята му. И ето че Той веднага ще се почувства не на място.

ЖЕЛАНИЕТО
Ето един спектакъл, който създадох в най-трудната година от моя живот. И именно поради тази причина си казах, че точно този спектакъл трябва да разсмива. Нищо повече. Да няма засукани философски запитвания, нито екзистенциални търсения. Да не причинява главоболие. Просто да разсмива.
В многобройните си пътувания – от Аржентина до Чехия, от Панама до Южна Корея, на атлантическия бряг на Африка или из островите в Индийския океан – винаги съм се вглеждал в очите на зрителите. И винаги съм долавял едно и също: пречистваща нужда от смях. Оттук и желанието да създам спектакъл, който разсмива всички, навсякъде.
Сюжетът, предложен от собствения ми, живот, се оказа итересен. Героят ми – тоест аз, сега и тук – се намира винаги на неподходящо място. Никак не е лесно да се надсмиваш над себе си, нали? А дали се смеем на едни и същи неща? Смехът навсякъде ли е един и същ…?
Моят личен отговор е Да! Стига да не се вземаме на сериозно, стига да не усложняваме ситуациите, стига отново да се върнем в детството. Тогава всички и навсякъде ще се смеят. Над кого ще се надсмиват ли? Може би над мен, а моге би над самите себе си. Смях в залата.

СЪРАТНИКЪТ
Когато работиш солово, си толко съсредоточен в кормилото, че губиш перспективата. Знам го от опит, затова потърсих човек, който да „ме сложи на мястото ми“.
Така дойде Еди – като съратник. Еди или по-точно Едуар Дьосу льо Мутие, е от поколението на „джентълмените“. „Момче“ от цирка, акробат, клоун. Роден е в цирка, вече 65 години работи в цирка. Трио „Castors“, тоест, Еди и двамата му братя, са наследници от благороднически род в семейството на световния цирк – циркови артисти, предавали уменията си от баща на син.
Един международен проект има нужда от международен поглед – погледът на Еди, придобил широта през дългата му кариера, в която е наблюдавал раждането на циркове на бъдещето, на луди клоуни и на стотици спектакли.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Посредством играта на физическия актьор, „Не на мястото си“ хвърля светлина върху перипетиите на един обикновен човек потопен в „необикновеността“ на сценичното пространство. Едно обикновено тяло в механиката на театъра. И тялото реагира, бори се, играе под светлината на противоречията, в които е захвърлено. Неговите премеждия не се различават по нищо от собствените лутания на всеки от нас, решил да търси доброто място за себе си. Тези лутания са истински извор на вдъхновение. Остава отворен въпросът: „Hякой знае ли къде ни е мястото? Истинското?“. Ако разполагате с отговора, моля да заповядате на сцената.

Билетите за „Не на мястото си“ са в продажба. Можете да резервирате на следните телефони: 0884334737 и 0886352273 ! Цената е 10лв!