Знакови графици показват изкуството си в Стара Загора

Като ден на графиката в Стара Загора може да се отбележи 18 април 2017 г. По инициатива на ръководството на Старозагорското представителство на Съюза на българските художници и със съдействието на Община Стара Загора, се организираха три прелюбопитни инициативи – woork shop, атрактивна лекция и откриване на внушителна графична изложба.
„Целта е да допринесем за популяризиране на графиката в Стара Загора, каза за Долап.БГ основният двигател и коратор на изложбата Милен Алагенски.- В недалечното минало в нашия град е имало графична база, по времето на която графиката е била във възход. Това личи и от творбите, представени за изложбата от старозагорските графици. С ликвидирането на графичната база интересът към графиката постепенно стихва, което не е добре за град като Стара Загора с изконни традиции в изобразителното изкуство“.
В залата са изложени 60 творби от 25 автори. Сред тях са на авангарда на българската графика проф. Димо Колибаров, доц. Йохан Йотов, Емануела Ковач, Деница Христова и др. преподаватели от Националната академия по изобразително изкуство. Те са представители на градовете, в които все още има графични бази – София, Самоков, Бургас, Велико Търново и където има възход в графиката. От старозагорските графици твои отпечатъци показват Момчил Доневски, Милен Алагенски, Злати Златев, Георги Златев, Валентин Дончевски, Недялко Абаджиев и доайенът Пеньо Радев.
Още от сутринта в художествена зала „Лубор Байер“ започна първото проявление – уъркшоп. На инсталираната графична преса младият старозагорски график Момчил Доневски показваше на място как се отпечатва всяка графика.Сред посетителите бяха ученици от Школата по изобразително изкуство при Центъра за личностно развитие с ръководител Тошо Стефанов, от Второ основно училище „П.Р.Славейков“ с ръководител Гергана Вълкова, художници-любители и почитатели на графиката.
В следобедните часове Тодор Овчаров преподавател по графика и графични изкуства във Великотърновския университет „Св.Св. Кирил и Методий“ изнесе лекция за графичното изкуство.
В 18 ч. при подчертан интерес се открива и изложбата, която ще остане до края на този месец.
„Представата за графика в повечето случаи е неточно. Според мнозина всяка рисунка направена с писалка или перо се счита за графика, което не е така. Когато говорим за графика трябва да се знае, че става дума за графичен отпечатък. Това значи, че трябва да има матрица- цинкова плоча, върху която е направено изображението, което се отпечатва с помощта на преса“ – обясни за Долап .БГ доц. Злати Златев, председател на старозагорската гилдия на художниците.
Според него графичното изкуство е познато още от 16 век. Густав Дюрер прави първите отпечатъци на цинкова плоча. Това е най-популярната графична техника наречена офорт. С едно острие се прави рисунката върху цинкова плоча. После се намастилява, изчиства се ненужното мастило и само останалото мастило в барбите (дълбочината на резеца) прави отпечатъка.
По-сложни техники са акватинта (аква е вода, тинта – точка) и мецотинто. Процедурата е дълга и сложна и има за цел да се стигне до отпечатък.
Другата техника е на повърхностния печат – литографията. Върху специални камъни се рисува с литографски материал – креда и с литографска преса се прави отпечатъка.
Високопечатните гравюри са линорезбите, дърворезбите и гравюрата върху пластмаса. Те са най-популярни и по програма в четвърти-пети клас, би следвало да се изучават в часовете по изобразително изкуство. С линорезец се изрязва ненужната част от парченцето линолеум, намазва се с печатарско мастило и се отпечатва на графичната преса.
Изначалната графика е черно-бяла. През последните години в графичните отпечатъци се намесва цветът. За да се направи цветна графика се ползват няколко графични плочи. Най-напред се отпечатва най-светлият тон. Втората обработена плоча „захлупва“ този светъл тон и т.н., докато се получи доста сложна комбинация между цветовете. Последната плоча оформя цялостната творба.
„За голямо съжаление през последните години графичното изкуство се неглижира,- коментира доц. Златев.- Графиката не се продава, защото хората нямат интерес към черно-бялото, макар че за мене тя е изключително изящно произведение. Така повечето графици преминаха към живописта или други дейности. Аз също от 20 години не правя графика, макар че това е моята специалност. Разглобил съм пресата и преминах към цветната рисунка и живописта, защото стават много по-бързо. Неудобството на графиката е в това, че когато гравьорът изгражда образа на графичната плоча не вижда конкретността на това, което работи, защото образът е огледален. Чак когато излезе отпечъкът се вижда това, което е създал“.
На 1 май 2017 г. експозицията от графики ще бъде заменена с изложба „Рисунки“. Петима старозагорски творци – Милен Алагенски, Диана Петрова, Злати Златев, Тошо Стефанов и Валентин Дончевски ще покажат своите постижения в това отношение.

Росица РАНЧЕВА