Празничната трапеза за Великден на Роси Ранчева
Да ви е пълно на масата, вкусно и красиво с тези рецепти на Роси Ранчева!
Класическа италианска салата „Капрезе“
Необходими съставки:
Домати -2 броя, моцарела- 2 броя, босилек -15 листа, зехтин – 2 супени лъжици, балсамов оцет – 1 супена лъжица
Приготвяне:
Нарязвате доматите и моцарелата на колелца и ги нареждате в чиния, като върху всяко кръгче домат поставяте по едно кръгче сирене моцарела. Може да ги наредите в кръг, като застъпвате краищата на всяко парченце, или пък да бъдат самостоятелни.
След като наредите доматите и моцарелата идва ред на босилека. Ако ползвате пресен босилек, може да поставите по едно листенце върху всяко парченце моцарела, или да го нарежете на много ситно и да поръсите върху цялата салата, както е и на снимката. Ако ползвате сух босилек, то просто поръсете салатата с него. Салатата „Капрезе“ става много по-вкусна с пресния босилек, защото той придава много повече свежест и е много по-ароматен от сухия.
Салатата се подправя със сол и смес от зехтина и балсамовия оцет. Ако нямате балсамов оцет, или пък не обичате киселото, можете да подправите и само със зехтин.
Шопска салата
Необходими съставки:
Домати 1 кг, краставица -2 броя, чушки- 3 броя, лук- 1 глава, сирене- 200 грама, магданоз – 1/2 връзка, зехтин 3-4 супени лъжици, 1-2 лютиви чушки – пресни
Приготвяне:
Измивате добре зеленчуците. Обелвате краставицата. Нарязвате доматите и краставицата на кубчета, а чушките на ивички. Добавяте и нарязания на дребно лук.
Към нарязаните зеленчуци добавяте натрошеното сирене, както и нарязания на дребно магданоз. Подправяте със зехтин или олио и разбърквате добре, за да могат зеленчуците да се овкусят добре. Най-отгоре слагате лютивите чушки -цели, за тези, които обичат лютивко.
ПРЕДЯСТИЕ
Пълнени гъби
Необходими съставки:
Печурки 500 грама, краве масло 20 грама, синьо сирене 20 грама, пармезан или кашкавал 50 грама
Приготвяне:
Важно е избирането на гъбите. Най-подходящи за пълнени гъби са печурки със среден размер. Ако изберете много дребни гъби няма да можете да ги напълните, а ако пък печурките са много едри пълнените гъби ще се превърнат от предястие в основно ястие.
Измивате добре печурките и махате пънчетата им. Нареждате печурките в тава с отвора нагоре и посолявате. Във всяка гъбка слагате по малко парченце от маслото и малко парченце от синьото сирене. Пълнените гъби слагате в предварително загрята на 180 градуса фурна и печете около 15-20 минути.
Изваждате тавата с пълнените гъби, поръсвате всяка гъба с настърган кашкавал или пармезан. По-добре е да ползвате пармезан, тъй като той е по-сух и по-малко се разтича, а е и по-ароматен и приготвените с пармезан пълнени гъби стават още по-вкусни. Но ако нямате под ръка пармезан съвсем спокойно можете да го замените с кашкавал.
Печено агнешко бутче с картофи
Продукти:
Агнешко бутче – 2 кг., картофи – 2 кг., червен и чер пипер и сол по 1 чаена лъжичка, 5 скилидки чесън, 1 пакетче краве масло
Приготвяне:
Агнешкото бутче се измива, разрязва се няколко пъти с нож, за да се изпече по-лесно и бързо, и се подправя с черен пипер , червен пипер и сол. Чесънът се обелва и всяка скилидка се разрязва на две. Скилидките се поставят в агнешкото, като се напъхват в местото така, че да не изпаднат. Намазва се обилно с маслото. Бутчето се поставя в тава и се пече час и половина на 200 градуса, като се обръща, за да се изпече равномерно. След час и половина в тавата при агнешкото се поставят обелените и нарязани на полумесеци картофи . Не е необходимо да се добавя вода, тъй като месото ще пусне достатъчно бульон, който картофите ще поемат. Ястието се пече още 1 час, като самото бутче се покрива с фолио, за да не загори.
Агнешкото се сервира топло, като най-подходящата салата към това основно е зелената салата с репички.
Росица РАНЧЕВА