Страстната седмица – Велика Сряда

След денят, посветен на притчи и беседи – Велики вторник, днес, на Великата сряда от Страстната седмица,Юда Искариотски уговаря с еврейските първенци от Синедриона предателството на Христа срещу 30 сребърника.
Другото съдбоносно библейско събитие е Тайната вечеря, на която Иисус дава на своите ученици последните си духовни напътствия. Той пророкува смъртта си на кръста и посочва, че един от тях ще го предаде на фарисеите, за да бъде съден, измъчван и разпнат.
След вечерята Христос взима хляба, разчупва го и раздава на учениците си с думите:“Вземете, яжте, това е моето тяло!“ После вдига чашата с червено вино и казва:“Пийте от нея всички!“ Това е моята кръв. Кръвта на Новия завет, която се пролива за опрощаване на греховете!“
С тези слова се поставя началото на ново духовно учение, на нов мироглед. Установено е тайното свето причастие.
Велика сряда e споменът за една жена, разкаяла се блудница, изляла драгоценен елей върху Господа в дома на Симона прокажени. С това тя Го помазала за погребение, приживе оплаквала, омивайки нозете Му със сълзите Си и отривайки ги с великолепните си коси.
Припомня се за многоценното миро, пролято върху главата на Христос от разкаялата се грешница. Успяла да влезе в дома, дето бил Христос, жената, носеща алабастърен съд с драгоценно миро, искала да засвидетелствува почитта си към Него. В бързината, да не й се пречи на доброто намерение, тя счупила съда, по-лесно да се разлее мирото. Това не се одобрило и някои от апостолите възроптали под предлог, че по-добре би било мирото да се продаде и парите да се раздадат на бедните. А Христос казал да не я смущават, защото за това й усърдие ще се разгласи по цял свят. Тогава Иуда отишъл при иудейските първенци и уговорил предателството на Христос за тридесет сребърника. От тоя ден коленопреклоненията на молитвата не престават.
Първите три дни от Страстната седмица са посветени на личното покаяние и търсенето на прошка.
Според традицията в ранното утро на Великата сряда родителите изпращат децата да наберат големи китки здравец, който се съхранява пред иконите в съд с вода до Разпети петък. Тогава малчуганите го раздават на богомолците, запътили се към църквата. Децата берат и други билки и цветя, с които на сутринта на Великия четвъртък се боядисват великденските яйца.

Същата вечер Исус заедно с учениците си отива на Елеонската планина, за да отправи от нея молитвите си към Отеца. Събитията в нощта на Великия четвъртък и в последващия ден предстоят…

Долап.бг