Вкуснотии за Великден от Детска градина „Светлина“

В третата седмица от месец април, който за Детска градина „Светлина“ е Месец на природата, деца, преподаватели и родители се готвят да посрещнат Великден. На 11 април от 17,30 часа е Великденската работилница – базар на Група „Патиланци“, която се казва „С аромат на Великден“. В нея деца и родители ще боядисват яйца с различни техники и ще правят курабийки. На следващия ден е Великденският базар на група „Мечта“, която участва в Европейския проект „Да се храним разумно“. Заедно с майките си децата ще изработват различни сувенири, картички и ще обменят рецепти за здравословно приготвени ястия за Великден. В същия ден е и тържеството „Весел Великден“ на група „Бонбон“.
На 12 април, в 10 часа децата от група „Усмивки“ ще посетят Обсерваторията и ще имат среща и беседа там по случай Световния ден на авиацията и космонавтиката.
В последния работен ден, 13 април са тържествата „Пъстри, шарени яйца“ на група „Мини Маус“ и „Вкусни курабийки“ на група „Бонбон“.
Участниците в предстоящия спектакъл „Дом“, който група „Усмивки“ подготвя да представи в Деня на Земята 21 април на сцената на Библиотеката, репетират в тази седмица усилено и вдъхновено.
За всички вас, наши приятели , специално изпращаме една Великденска рецепта от Евелин Обрейков, включена в изложба за реализиращия се в градината проект за здравословно хранене.
Козуначена питка „Слънце“
Необходими продукти:
1 кг брашно
½ ч.ч. захар
6 яйца
250 гр масло
1 ч.ч. прясно мляко
Кубче мая
Щипка сол, 1 лимон, ванилия, мак, сусам, мед
Кубчето мая се поръсва с щипка сол и суп.л. захар и се оставя да се стопи. В купа се разбиват яйцата и захарта. Към тях се прибавя затопленото прясно мляко, сока от лимона и настърганата кора на лимона. Прибавя се и ванилията. Замества се тесто, докато се поеме всичкото брашно. Маслото се разтапя и се прибавя на части към тестото. Оставя се да втасва на топло за 30-40 мин. След това се разделя на части и се правят отделните парчета на питката. Оставя се една част да се направи център. След като се оформи, се оставя да втаса още веднъж. Преди изпичане се маже с разбит жълтък, 1 ч.л. олио и 1 ч.л. прясно мляко. Поръсва се с мак и сусам /по желание/. Пече се на загрята фурна на 180 градуса. След изпичане се намазва обилно с мед!

Бисквитена торта с маскарпоне
Необходими продукти за 8 порции:
200 гр бисквити
250 гр маскарпоне
4 с.л. кондензирано мляко
100 мл сметана
150 гр ягоди
1 к.ч. прясно мляко
Начин на приготвяне:
В дълбока купа се разбива маскарпонето. След това към него се прибавя кондензираното мляко и разбитата на сняг, подсладена сметана. Ягодите се нарязват на тънки шайби. Прясното мляко се кипва и докато е горещо се топват бисквитите и се реди тортата. Редят се ред бисквити, ред крем. Отгоре се завършва с нареждане на нарязаните ягоди. Оставя се в хладилник да се стегне за една нощ.
Да ви е сладко!

Светли и благословени Великденски празници от Детска градина „Светлина“!