Първа младежка джаз сцена се открива в Стара Загора

Първа младежка джаз сцена се открива в Стара Загора

„За първа година Градът на липите ще бъде домакин на Младежки джаз фестивал. Той ще се състои на 19 и 20 април 2017 г. , броени дни преди Световния ден на джаза, който през 2012 г. бе определен от ЮНЕСКО да се отбелязва на 30 април“. Това съобщи за ДОЛАП.БГ Екатерина Радукова.от отдел „Култура“ на Община Стара Загора.
Джазът е универсален език на свободата, който стимулира творческото общуване и преодолява географските, културните и социалните граници. Безценно е неговото културно наследство. По този повод в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ ще изнесат концерти ученици, студенти и техни преподаватели от средни и висши музикални учебни заведения, в които се изучава дисциплината „поп и джаз изпълнителско изкуство“.
Жителите и гостите на Стара Загора ще могат да посетят безплатно концертите от двете фестивални вечери.
Инициатор на този проект е Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“ Стара Загора, с подкрепата на Министерство на културата и Община Стара Загора.
Организаторите на фестивала имат амбицията той да се превърне в ежегодна проява и да събира на една сцена талантливи млади джазмени от страната.
На 19 април (сряда) от 19 ч. стартът ще дадат ученици и преподавателите от НУМСИ „Христина Морфова“ Надя Тончева, Павел Петков и Атанас Георгиев. Гост музиканти ще бъдат Митко Русев -китара, Митя Йорданов – пиано, Петър Ганев – барабани, Милен Стойков -саксофон и Христо Мичев -баскитара.
След концерта ще има кратка презентация на изпълнения -преработки от Кирил Тодор в Колежа в Бъркли.
От 20 ч. започва концертът на Вокален ансамбъл „Спектрум“ и Акапелна формация „Христина Морфова“. Специален гост ще бъде композиторът и Почетен гражданин на Стара Загора академик Кирил Тодоров. Поводът за заслужения реверанс е 80-годишнината на маестрото.
На 20 април от 11 ч. в камерната зала на НУМСИ „Христина Морфова“ ще се проведе уърк шоп на тема „Основи на импровизацията“. Водещ ще бъде Петър Салчев – преподавател в АМТИ -Пловдив.
От 14 ч. в Международния младежки център ще има прожекция на филма „Птицата“ за живота на популярния джаз музикант Чарли Паркър.
От 19 ч. в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ ще започне концерт от ученици и преподаватели НУМСИ „Панчо Владигеров“ Бургас.
Финалът на събитието е от 20 ч. с концерт на студенти и преподаватели от АМТИ Пловдив.
Следващото голямо преживяване на старозагорските почитатели и многобройни гости е „Jazz forum Stara Zagora”. Той ще се състои от 8 до 10 юни 2017 г. на Античния форум „Августа Траяна“. Петото му издание ще бъде посветено на Биг Бенд-формациите. Шест биг-бенда ще направят зрелищно музикалното събитие. Ще солират изтъкнати наши и чуждестранни певци и виртуози на джаза.

Росица РАНЧЕВА