Благотворителна иконописна изложба вдигат 30 старозагорски деца

С благословението на Негово Високопреосвещенство старозагорския митрополит Киприан, на Велики вторник (11 април 2017г.), в 17.30 ч., в малката зала на Художествената галерия в Стара Загора, 30 деца от Ателието по иконопис при неделните училища „Св.Игнатий Старозагорски“ и „Света Троица“ с ръководител Зорница Иванова, ще открият третата си благотворителна изложба. В навечерието на Великден, посетителите ще видят вдъхновените творби на 30 автори, които са на възраст от 4 до 17 години. Най-много е рисувана Света Богородица с Младенеца и ангели хранители, но тази година „присъства“ и поредица от изображения на малко известни български светци.
Средствата от закупените творби ще бъдат използвани за реновиране на една от сградите в храм „Св.Троица“. Целта е в нея за в бъдеще да се помещават двете неделни училища,а Ателието по иконопис да се превърне в малък православен център за децата.
Събраните средства засега от първите две благотворинетли изложби са 18 200 лв. А необходимата сума е 30 000 лв. Другата цел на изложбата е популяризирането на каузата сред хора, които имат възможност да подпомагат материално окончателното събиране на сумата.
Зорница Иванова сподели пред Долап.БГ, че Ателието по иконопис е естествено продължение на заниманията на децата в неделните училища по вероучение. Иконата е изначално изкуство, което съпътства православието още от създаването му. Тя е неизменна част от православната литургия. Ателието посещават деца, които имат желание и вътрешен импулс да навлязат още по-дълбоко в православието .
„Тъй като се помещаваме в параклиса при храма, мисля, че вероятно той е обитаван от Светия Дух, тъй като децата с невероятно вдъхновение и разбиране рисуват иконите“, коментира Зорница Иванова.
Трудни са стъпките към иконотворчеството. В Ателието си говорят какво е иконата, какво е изобразено на нея. Важно е преди да започне да се рисува, да се прочете и вникне в житието на светеца. Понякога децата сами се подготвят. Понякога си харесват дадено изображение, което очевидно имат някакво влечение към него. Това е дълъг процес, който ще продължи с годините.
Обаятелната Зорница признава, че учи децата да рисуват икони, но и тя се уча как да им преподава иконопис, защото никак не е лесно.
Иконографката ръководи трета година Ателието по иконопис при храм „Св.Троица“. Въпреки че мечтае да стане скулптор, по Божия промисъл завършва специалност „Иконография и църковни изкуства“ в Православния богословски факултет във Великотърновския университет и така намира призванието си в иконографията. Освен като преподавател в Ателието, Зорница работи стенописи, изписване на икони, мозайка и др.в няколко храма в България. Предстоящо е изписването на параклиса до Старозагорския затвор.

Росица РАНЧЕВА