Най-добрият български пожарникар гостува на Второ основно училище „П.Р.Славейков“

На 6 април 2017 г. най-добрият пожарникар на България за 2016 г. комисар СТОЯН КОЛЕВ, беше очакван гост на ученици от Второ основно училище „П. Р. Славейков“ Стара Загора.
Дългата маса в актовата зала беше заредена с част от неизменните атрибути на пожарникарите – топлоустойчиви облекла, каски и колани, кислородни бутилки, брадва и пр. В средата беше поставена голяма златна купа, която през миналата година е връчена на комисар Колев за най-добра работа. Той е директор на Старозагорската Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението при бедствия и аварии“ от 6 години и отговаря за 400 пожарникари в областта. Най-напред на притихналата аудитория от първокласници, четвърто и петокласници бяха показани кадри от рисковия характер на професията: пожари в горски масиви, на полето, в жилищни сгради, разрязване на автомобили при катастрофи за изваждане на пострадал, гасене на локомотив, спасяване при наводнения, големи пожари в населени места и др. Беше показан и кадър на спасено котенце, а комисарят допълни, че пожарникарите са с добри сърца и често спасяват всякакви животинки, включително костенурки и таралежи. Последваха кадри от превантивната работа с децата и населението. Едно от любимите занимания на пожарникарите е срещата им с отрядите „Млад огнеборец“ и „Млад спасител“. Оказа се, че отборът „Млад огнеборец“ на Второ основно е първенец за миналата учебна година. На екшън кадрите децата се възхитиха на работата с щурмовата стълба, с която за 16 секунди се преодолява височина от 30 метра, както и на хидромоторната помпа, която за 24 часа може да изпомпи водата на един язовир. Една от демонстрираните атракции беше обличането на Митко в пожарникарско снаряжение. После инспекторите, които придружаваха шефа си, също се облякоха, като че ще влизат в огнена битка и проведоха разговори с радиостанции. Заваля град от въпроси: Мислил ли е комисарят да се откаже от професията; как се гаси пожар с насрещен огън; кой е най-опасният пожар, гасен от старозагорската пожарна; какво се прави най-напред при горяща къща или апартамент; кой е бил любимият му предмет като ученик; какви качества са необходими, за да станеш пожарникар… Стоян Колев обясни, че любимите му предмети като ученик са били математика и география. Бил е активен спортист – стигал е до европейско първенство като каратист, обича да плува, да играе волейбол, да кара колело. Според него, за да станеш добър пожарникар, трябва да имаш непреодолимо желание, да бъдеш добър спортист, да си физически и умствено силен човек, задължително да работиш в екип и да се самообучаваш в много насоки цял живот.
„Да си пожарникар, значи да си спасител на хората, да си смел и подготвен за мисията на живота си“, каза комисар Колев. Той покани новите си приятели в Пожарната, за да усетят на живо тръпката от опасната, но най-хуманна професия“.
Директорът на училището Милена Желязкова благодари за оказаната чест от хора, които са добър пример за децата на висок професионализъм и отдаденост на работата.
Срещата е част от проявите посветени на 60-годишнината на училището и 190-годишнината от рождението на патрона му „П. Р. Славейков“.

Росица РАНЧЕВА