За прекрасния концерт на Второ основно училище

Във вторник на сцената в Операта премина като пролетен вихър празничният концерт на Второ основно училище „Петко Рачов Славейков”. Наистина пролетен и наистина вихър – на сцената имаше зеленина, балони, завеса от цветя, изпълнения с много емоция.
А пред цветната завеса в дъното на сцената – друга цветна градина. На талантливите деца от школото. Живи и красиви цветя, които пеят, танцуват и рецитират. И да – имаше арии от български опери, изпълнени от ангелогласната Параскева. Завършили училището възпитаници се върнаха сред малките славейковци, за да пеят заедно на сцената . Имаше изящна балерина, пламенни танцьори на модерни танци, на хип-хоп, на народни танци, драматични артисти…Имаше поздрав от балета на Старозагорската опера – пред абсолютно притихналата зала. И емоционален поздрав от Военния духов оркестър, чийто диригент кап.Цветомир Василев е родител на възпитаник на училището.
Ако не ви се струва нищо особено дотук, почакайте още малко. На сцената в концерта се изяви дори мъжът, който е охранител в училището и свири до оркестъра – на бас китара, в най-новата, сформирана за концерта рок-група на славейковци. Йееее! Децата в залата се радваха и го аплодираха с цялото си сърце. А родителите им припяваха под командата на кап.Василев цели два пъти, цялата зала, мощното „Хоп-троп” в хода на едно от изпълненията. Най-хубавото бе, че нито водещата , нито капитана, който обича и може да говори добре пред публика, не се обясняваха на залата, пълна с ученици – на детски език, а говореха като на големи хора.
Да, така се говори на възпитаниците на Второ основно училище „Петко Рачов Славейков”. Те са отговорни хора, защото знаят още от предучилищната група, че най-важните уроци на живота се учат по всички негови сцени, не само в училище. Сцените на живота са хиляди и само една от тях е сцената на Операта в Стара Загора.
Ако това е само първият концерт от поредицата празнични прояви на Второ основно училище в годината, когато то отбелязва 60 лета от създаването си и 190 години от рождението на патрона му, то какъв ли ще е последният – на 16 ноември? Отново в Операта! Разбира се. Сигурно ще е достоен да се излъчва директно по националните телевизии!
Само най-голямата по размери сцена в града ни /тази на Операта/ може да побере творческия размах и заряд на славейковци. Те са 850 на брой и всеки от тях ще участва в проявите в юбилейната година. Това е идеята, която е замислила и ще реализира /убедена съм/ директорката на училището Милена Желязкова. Както в последните 8 години амбициозният ръководител на школото увеличава броя на учениците с 270. Както е обновила училището до неузнаваемост и то прилича на бутиков старовремски дом, в който липсва само огромният полилей над старинните стълби.
Ако имаше кристален полилей над стълбите, може би по тях щяха да слизат и да се качват принцове и принцеси с дълги рокли с шлейфове.
И то съвсем наистина! На добър час и успех на всички идващи събития, славейковци на Стара Загора!

Уляна КЬОСЕВА
снимки – Военен биг-бенд и Долап.бг