Старозагорският Митрополит Киприан ще измие нозете на 12 духовници и миряни

„Навръх Велики четвъртък“ (13 април 2017 г.) Старозагорският Митрополит Киприан ще изпълни ритуала „Последование“, съобщи за Долап.БГ отец Йордан Карагеоргиев, ръководител на Културно-информационния център в Старозагорската митрополия. Според него това се случва за първи път в 130-годишната история на епархията.

На Велики четвъртък Господ Иисус Христос извършил пасха в дома на един жител на Йерусалим. Преди вечерята Той умил краката на 12-те апостолите и казал: “Не дойдох да служа, а да послужа“. После Спасителят установил светото тайнство Евхаристия (Причастие), като Сам причестил светите апостоли, припомни отец Йордан.
Древната традиция ще бъде изпълнена в катедралния храм „Свети Димитър“ от 10.00 часа. Старозагорският митрополит Киприан ще умие краката на 12 души – духовници и миряни. Имената им ще бъдат обявени в последния момент преди ритуала.
В 11:30 ч. Негово Високопреосвещенство ще благослови децата от неделните училища в Стара Загора и яйцата, които те предварително са боядисали. Около 12 ч. той ще прочете Пасхалното си Великденско слово.
С решение на Светия синод тази година Старозагорският митрополит Киприан ще оглави делегацията, която на 15 април ще донесе от Йерусалим Свещения огън. В катедралния храм „Св. Димитър“той ще бъде посрещнат на Велика събота в 22.30 часа, обяви отец Карагеоргиев.

Росица РАНЧЕВА

P.S Британският художник Дейвид Бомбърг рисува „Умиването на краката“ през 1925 г. Той подхожда доста по-различно към темата в платното си „Умиване на краката“ от 1925 г. и разтърсва погледа ни с нова гледна точка. В изображението си той разчита на изнервящия ефект на неразпознаваемостта на двете маскирани фигури, включени в церемонията. Замъглени от предразсъдъци и страх, очите ни могат лесно – и погрешно – да видят в закачулените фигури заподозрени в тероризъм. Всъщност в картината си Бомбърг е пресъздал истинска сцена, на която е станал свидетел в 12-вековна църква в арменския квартал на Йерусалим през 1925 г.: епископът умива краката на патриарха на Йерусалим. Единствената съмнителна фигура тук е художникът, който наднича непоканен в църквата. Картината на Бомбърг ни призовават да почистим душите си от корозията на предразсъдъците…