Духовното обгрижване в болничните заведения ще обсъдят на кръгла маса в Стара Загора

С благословението на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, на 20 април 2017г. в Стара Загора ще се проведе Кръгла маса на тема „Духовно болнично обгрижване – проблеми и практики“. Организатори на форума са Старозагорската света митрополия,Тракийският университет , Областната администрация, Общинската управа, Сдружение „Приятели на Русия и православния свят“.
С организирането на Кръглата маса за пореден път пред местната общественост ще бъде поставен въпросът за необходимостта от възстановяването на храма в бившата О кръжна болница, днешна УМБАЛ „Проф. д-рСтоян Киркович“,който е закрит след 9 септември 1944 година. В този храм са извършвани празнични богослужения и духовно обгрижване на вярващите болни, потърсили медицинска помощ в болничното заведение. За съжаление, независимо от желанието за черкуване на граждани и болни, до този момент Православният храм е затворен и не могат да се извършват църковни служби. За да стане достъпен храмът за християните са събрани подписи на много хора от града и региона.
След промените във всички водещи университетски болници в България и десетки общински и частни лечебни заведения, се изградиха /възстановиха местата за духовна подкрепа при лечение на болните. В УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“ човешкото право за духовна помощ в тежкия момент на боледуване все още не е предоставено.
В очакване на подкрепа за скорошно връщане на храма на Православната църква ,редом с учените, които ще говорят по темата, ще участват и свещеници от епархията. За „Пастирските грижи, съпътстващи лечението на болния“ ще говори о. Живко Желев. О. Иван Генов ще представи „Проблемът наркомания от православна гледна точка“. „Духовното обгрижване на хора с психични проблеми“ ще разяснява о. Димитър Стойнов. О. Йордан Карагеоргиев ще разкаже за„Служението на Българската православна църква в Старозагорската държавна болница в периода от 1940 до 1990 година“.
„Ние добре съзнаваме нуждата от особена грижа за лечението на страдащите от различни заболявания човеци. Тази именно грижа за боледуващите наши ближни ние разбираме като комплекс от мерки, целящи възстановяването и оздравяването на човека в неговата психосоматична цялост, т.е. като грижа не само за диагностициране и терапия на конкретното заболяване, но и грижа, целяща духовната подкрепа на страдащите от различни болести“, се казва в писмо на Негово Високопреосвещенство митрополит Киприан до проф. д-р Павел Димов, председател на инициативния комитет за провеждане на Кръглата маса.