Класни живописци разкриха дневниците си в галерия „Байер“

Трима професори – Лаура Димитрова, Стефан Алтъков и Бисера Вълева и доцент Анна Цоловска, всички от катедра „Визуални изкуства“ на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, откриха на 1 април 2017 г. в Старозагорската художествена изложба „Лубор Байер“ живописна изложба под надслов „Дневници“.
Макар съвършено различни един от друг по натюрел, авторите са намерили допирни точки и се представят пред почитателите на изобразителното изкуство като екип.
Обединението им е около „Дневници“-те им. Това са изповеди, свързани с философски размисли върху нещата от живота, какъвто е случаят с проф. Стефан Алтъков . Той е създал поредица от картини върху книгата на Джубран „За страданието и за законите, за яденето и пиенето, за говоренето и за красотата, за приятелството и за смъртта“. Живописецът илюстрира страданието – “горчивата отвара, с която лекарят изцерява болния Ви аз“; Законите: “Кой може да заповяда на гугутката да не пее?“ – Яденето и пиенето: “Хубаво би било, ако живеехте от уханието на земята“; Говоренето: “Говорите когато сте престанали за бъдете в мир с мислите си“; Красотата: “Къде ще търсите красотата и как ще я намерите, ако самата тя не е ваш път и водач“; Приятелството: “Приятелят е отговор на вашите потребности“; Смъртта: “Животът и смъртта са едно цяло“.
Дневникът на проф. Лаура Димитрова „разказва“ чрез артистична инсталация за преживяванията й в страната на Гьоте. Тя може да бъде пренареждана като структура и дописвана, според преживяванията на автора, които продължават в пространството и времето.
По-повествователен и емоционален е изказът при Валдорфския дневник на проф. Бисера Вълева – реки, скали и планини, дървета, природа, които показват състояния и самовглъбяване на духа. Доц. Анна Цоловска представя своя фрагментарен дигитален свят – паноптикум от усещания, които ни заобикалят.
„Дневници“-те са парченца от световете на интересни творци, които с изкуството си успяват да покрият широк спектър в изобразителното изкуство – и като композиции, и като техника, и като сюжети, и като образи – натуралистично, абстрактно, авангардно.
И макар различния почерк на живописците, изложбата излъчва позитивност, защото в дневниците им са записани съкровените, интимни неща, това, което ги е трогнало и развълнувало дълбоко.
Старозагорските художници уважиха гостуващите си колеги с присъствието си. Те изпълниха зала „Байер“ и вдигнаха наздравица в тяхна чест. Изложбата може да разгледате до 14 април.

Росица РАНЧЕВА