Отварят врати за информиране за аутизъм

Ден на отворените врати, посветен на Световния ден за информираност за аутизм, организира на 2 април 2017 г. ( неделя) от 10 до 13 ч. Центърът за социална рехабилитация и интеграция „Алтернатива 55“ Стара Загора ( ул. „Димитър Наумов“ Nо 110). Целият екип от специалисти ще бъде на разположение на интересуващите се. Ще бъдат раздадени безплатни информационни материали. Ще присъстват и родители, които могат да споделят опит при отглеждане на децата си – аутисти.
За десета година Центърът отбелязва подобаващо 2 април, обявен за Световен ден за информираност за аутизма.
Тази година кампанията стартира на 6 март и ще приключи на 6 април. Фокусът е насочен към децата. В обявения конкурс за рисунка за получили над 120 творби от детски градини, училища и центрове от Стара Загора и Благоевград. Оценяването им става по фейсбук и от жури.
Официалното откриване на изложбата ще стане във вторник (6 април) от 16 ч. във фоайето на Община Стара Загора.Ще бъдат връчени индивидуални награди от фейсбук и от журито Всички участници ще получат грамоти.
„Усилията ни тази година най-вече са насочени към информиране за ранно откриване и ранната диагностика на аутизма, обясни председателят на „Алтернатива 55“ Анастасия Василева.- Само ранната диагностика дава по-добри резултати. По този повод направихме среща с лекция пред студентите от специалностите „Социална педагогика“ и „Специална педагогика“ на Педагогически факултет при Тракийски университет“.
В центъра при капацитет 25 деца се работи с над 30. Финансирането е държавно-делегирана дейност.

Росица РАНЧЕВА