Изложба, наситена с интимност и безмълвие се откри в Старозагорската художествена галерия

Живописна изложба „Присъствие“ с 23 платна от фонда на Старозагорската художествена галерия, се откри в западната й зала на 30 март 2017 г.
„Неслучайно темата е „Присъствие“. Става дума за оня особен свят на художника, в който той или търси други измерения в усамотението си, или размисля за мисията си, или споделя състоянието на свои близки и приятели. В този смисъл изложбата е самовглъбяване на човека и оставянето му със самия себе си. Затова експозицията е наситена с интимност и безмълвие. Като че ли всички някъде са съсредоточени в онова, към което техните мисли ги носят“. Това каза за „Долап.БГ“ директорът на галерията, изкуствоведът проф. д-р Марин Добрев.
В изложбата не малка част са автопортрети, но малцина са нарекли така картините си. Те са или „В ателието“, „Размисъл“, „Човек с интериор“ и т.н. Сюжетите определено визират тяхното пространство – онова, което им е много скъпо, което създава атмосфера, в която художниците се чувстват най-добре като игнорират външния прозаичен свят, който често им пречи да потънат сами в себе си.
Показаните творби са свързани с изкуството през 70-80-те години на 20 в., когато в българската живопис темата за човешкото присъствие, за психологията на автора и неговия вътрешен свят е част от основната идея на художниците.
Реално в изложбата присъстват две поколения автори- онези, които по това време веча са утвърдени като Димитър Киров, Емил Стойчев и т.н. и по-младите, които още с първите си изяви показват мястото си в съвременното изкуство като Янаки Кавръков, Вихрони Попнеделев, Стефанка Стойчева, Стефка Аройо и пр.
Изложбата е адресирана към публика, която във всяка от картините може да търси продължение на своето собствено мислене – интимния свят, в който няма кой да открадне мислите ти и ти да се чувстваш най-комфортно.
Проф. Добрев припомни, че голяма част от експонираните живописни творби са от времето на Обща художествена изложба „Младост“’1979. Другите работи са от онези млади автори, които тогава бележеха основните насоки в творчеството си.
Освен споменатите вече живописци, почитателите на изобразителното изкуство ще видят също творби на Игнат Игнатов, Атанас Яранов, Димитър Войнов, Атанас Пацев, Георги Славов, Христо Танев, Ботьо Ботев и Иван Димов, Милка Пейкова, Йордан Кисьов и др.
Идеята, реализирането и аранжирането на „Присъствие“ е дебют на младия многообещаващ живописец Пламен Кирилов, уредник в Художествената галерия на Стара Загора.
След като за Деня на град Велико Търново – 22 март 2017 г. Старозагорската художествена галерия откри изложба в старопрестолния град „Художниците на Стара Загора“, на 4 април същите творби ще бъдат представени в Габрово. Турнето ще продължи в Пазарджик, Шумен и т.н. Показват се 56 произведения, основната част от които са още от времето на по-ранното поколение- Антон Митов- Никола Кожухаров, Димитър Гюдженов, Марио Жеков и Атанас Михов ; Петър Славов, Димитър Караджов, Георги Савов и т.н. насам във времето до Янаки Кавръков, Иван Попчев и Минчо Минчев.
„Това са творби, с които публиките на тези градове няма как да са запознати, коментира проф. Марин Добрев.- От друга страна освен много известните български художници, на мене ми се ще да бъдат открити и други, по-малко известни автори или въобще непознати имена , но които са част от художествения живот на Стара Загора. И понеже става дума за нашето гостуване, през тази година съответните галерии ще гостуват на Стара Загора с избрани произведения от своите фондове. Най-скорошна е Габровската галерия „Христо Цокев“. Преди 24 май ще подредим изложба на Никола Кожухаров – личност, на която поне ние – старозагорци, трябва да направим своя поклон“, допълни професорът.

Росица РАНЧЕВА