Старозагорският зоопарк кани приятелите си на 60-ия си рожден ден

Старозагорският зоопарк кани приятелите си
на 60-ия си рожден ден

На 01.04.2017 г. (събота) от 10:00 ч. до 13:00 ч. Старозагорският Зоопарк кани всички малки, големи и още по-големи приятели на животните на 60-ия си рожден ден!
Празничната програма започва в 11:00 ч. на Мечешката поляна с изпълнения на детски певчески и танцови формации. Ще участват Фолклорна школа „Жарава“ и Вокално студио „Усмивки“ при НЧ „Родина – 1860“, както и Вокално студио „Траяна глас“ и Фолклорен ансамбъл „Траянци“ при Центъра за подкрепа на личностното развитие – Стара Загора.
За малките гости на събитието са организирани творчески работилнички, блиц пленер, рисунка с тебешири върху асфалт и други атрактивни игри и забавления. Програмата на тържеството включва още щура веселба, вкусни лакомства , много награди и изненади.
Децата могат да се преобразят в любимо животно с костюм, интересна маска и др., за което е нужна подкрепа и помощ от по–големите каки, батковци и родители!
Входът е свободен за всички атракции и събития!

Преди 60 години две мечета поставят началото на зоопарка в Стара Загора
Две мечета поставят началото на колекцията от обитатели на зоопарка в Стара Загора през далечната 1957 година. Те са подарени от ловците Димитър Лалев от с. Шейново и Иван Кратунков от град Казанлък, които ги залавят в шипченския Балкан. Кръщават ги Иванка и Димитринка. По-късно към тях са добавени елен и зайци. Оформен е зоокът в сегашния парк „Митрополит Методий Кусев“, който се намирал на мястото на площадката за бадминтон, свидетелстват очевидци. Архивите разкриват още, че на 13 юни 1961 г. е било взето решението за изграждане на сегашния зоопарк, приет е и идеен проект, но строителните дейности започват няколко години по-късно – през 1965г. Най-напред е изградена клетката на мечките, след това на лъва, маймуните и т.н. През 1978 г. приключва изграждането на басейните за водоплаващи птици, изградени са и 12 клетки за пернатите обитатели на старозагорския зоопарк. През годините продължава неговото дооформяне и допълването с нови обитатели.

Втората в страната зоологическа градина, след Софийската, вече шест десетилетия е място за общуване, отмора, забавление и наслада на старозагорци и гостите на града. Тя е радост и емоция за малки и големи, за разходка сред природата, за среща с познати или непознати животни. На площ от 70 дка могат да се видят над 400 животни от почти всички континенти – кафява мечка, благороден елен, сърна, рис, вълк, лисица, тигри, як, енот, ягуар, лама, лъв, щраус, ему и папагали. През последните години с редица благотворителни изяви и дарителски акции жителите на града подпомагат съществуването на зоокъта, а екипът на директора доц. д-р Радослав Михайлов непрекъснато внася подобрения в местообитанията на животните и допринася по възможност за запазване на естествената им среда.

Зоологическата градина в Стара Загора е лицензирана с втори лиценз през август 2015 г., а от 2014 г. има статут на спасителен център, по смисъла на Конвенцията за търговия със застрашени видове от CITES. Зоопаркът има едно от най-добрите местообитания за тревопасни животни, в много добро състояние са и загражденията на лъвовете и вълците. Предстои изпълнението на проект за създаването на още 60 декара естествена среда за кафяви мечки.