Старозагорският зоопарк празнува днес 67-ия си рожден ден

Днес имаме рожден ден 🎉
Зоопарк Стара Загора става на 67 години и по случай празника ще раздадем символични подаръчета – 67 броя магнити, на част от най-малките ни гости.
🤗 Празникът ни днес е двоен, тъй като ръководителят на Зоопарка д-р Найден Илинов също празнува рожден ден.
🍀Пожелаваме му да бъде здрав и винаги толкова всеотдаен – към малки и големи, пернати и опашати!
🎁Честит ни двоен празник!
Зоопаркът в Стара Загора е създаден на 26 април 1957 година. Разположен е в живописна местност на територията на парк „Митрополит Методий Кусев“ – Аязмото. Заема площ от 70 дка. Началото се поставя през 1956 година, когато от трудовото поделение в града улавят избягал вероятно елен лопатар от гориста местност „Орманя” край град Ямбол. Поделението подарява елена на тогавашното предприятие „Градини и паркове”. Градският народен съвет решава с него да се постави началото на бъдещата зоологическа градина. На мястото на сега съществуващата бадминтон площадка е бил първият дом на зоокъта. През 1957 година е заградена поляна около 4 дка с телена ограда. Не след дълго ловците Димитър Лалев от с. Шейново и Иван Кратунков от град Казанлък залавят две мечета от Шипченския балкан и ги даряват на зоокъта в Стара Загора. Кръщават ги Иванка и Димитринка. Тогавашният директор на зоопарка в София дарява на втория до тогава в страната зоокът лама и лъв. В началото на март през 1960 година вече има повече от 40 животни.

Архивите разкриват още, че на 13 юни 1961 г. е било взето решението за изграждане на сегашния зоопарк, приет е и идеен проект, но строителните дейности започват няколко години по-късно – през 1965г. Най-напред е изградена клетката на мечките, след това на лъва, маймуните и т.н. През 1978 г. приключва изграждането на басейните за водоплаващи птици, изградени са и 12 клетки за пернатите обитатели на старозагорския зоопарк. През годините продължава неговото дооформяне и допълването с нови обитатели.

Втората в страната зоологическа градина, след Софийската, вече 67 години  е място за общуване, отмора, забавление и наслада на старозагорци и гостите на града. Тя е радост и емоция за малки и големи, за разходка сред природата, за среща с познати или непознати животни. На площ от 70 дка могат да се видят над 400 животни от почти всички континенти – кафява мечка, благороден елен, сърна, рис, вълк, лисица, тигри, як, енот, ягуар, лама, лъв, щраус, ему и папагали. През последните години с редица благотворителни изяви и дарителски акции жителите на града подпомагат съществуването на зоокъта, а екипът на  непрекъснато внася подобрения в местообитанията на животните и допринася по възможност за запазване на естествената им среда.

Зоологическата градина в Стара Загора е лицензирана с втори лиценз през август 2015 г., а от 2014 г. има статут на спасителен център, по смисъла на Конвенцията за търговия със застрашени видове от CITES.