Как и защо първият министър на финансите на САЩ се превърна в културен феномен

Годината е 2009 и на сцената на организираната от Белия дом “Вечер на поезията, музиката и словесното изкуство“ излиза Лин-Мануел Миранда. Само няколко месеца по-рано пуерториканецът е спечелил 4 награди Тони, включително за най-добър мюзикъл, както и награда Грами за авторския си мюзикъл In the heights – една история за живота на латиноамериканските емигранти в северния Нюйоркски квартал Washington Heights, където и той самият е израстнал. “Изключително съм радостен, че Белият дом ме покани тази вечер, защото в момента работя по един хип-хоп проект… за живота на човек, който според мен олицетворява хип-хопа – първият министър на финансите на САЩ, Александър Хамилтън“, започва Миранда. Залата, обяснимо, избухва в смях, “Сега се смеете, но е истина!“, продължава той.

Годината е 2016. В разгара на церемонията по връчване на наградите Тони по традиция предстои следващо изпълнение на един от мюзикълите, борещ се в категорията за най-добър за годината. На видеостената, за да го представят, се появяват Мишел и Барак Обама. “Признавам, тогава [преди 7 години] всички се засмяхме… Но кой се смее сега“, са думите, с които 44-тият президент представя най-големия хит на Броудуей, мюзикълът, който същата вечер ще прибере цели 11 награди ТОНИ – „Хамилтън“.
Шоуто отваря вратите на Public Theatre през февруари 2015 година, но силният интерес и възхителните рецензии го отвеждат на Броудуей само 6 месеца по-късно. Премиерата си пред широката публика „Хамилтън“ прави през август същата година, а безпрецендентният култ към постановката и историята зад нея носят приходи и внимание, сравними единствено с основополагащи произведения на музикалния театър като “Звукът на музиката“, “Котките“ и “Фантомът на Операта“. Миранда подбира сам целия актьорски състав и сам влиза в главната роля на представлението. Но как един хип-хоп мюзикъл за историческа личност би могъл да завладее така критичната Броудуейска публика? Отговорът на този въпрос се крие в няколко елемента на историята, постановката и нейният маркетинг, но нека първо си отговорим на въпроса:
Кой е Александър Хамилтън?
Накратко. Израстнал на Карибите, изоставен от баща си още на 10 години, 14-годишният Александър започва работа като счетоводител на местна фирма. След смъртта на майка си и опустошителен ураган, той успява да се премести на източното крайбрежие на бъдещите Съединени Американски Щати. В Кралския колеж (сега Колумбийски университет) той учи право, но използва времето и да влезе в политическия живот и революционните среди. Става дясна ръка на генерал Джордж Вашингтон и след като умело го подкрепя дипломатически и на фронта във войната за независимост, става първият министър на финансите на новосъздадената държава. Заедно с Джеймс Мадисън и Джон Джей той издава 85 есета в подкрепа на Конституцията – сборникът и до ден днешен е един от най-цитираните от политици и адвокати документи и остава в историята като едно от най-важните дела на Федералистите. Хамилтън собственоръчно съставя концепт за финансовата политика на Щатите – създава първата банка на Съединените щати и полага основите на политиката, на чийто фундамент се изграждат Нюйоркската фондова борса и капиталовата сила на САЩ. Заедно с близкия си приятел Джон Лорънс повежда и борбата срещу вкорененото в културата на страната робовладетелство, опълчвайки на Джордж Вашингтон и Томас Джеферсън.
В личен план животът на Александър е изпълнен с невероятен низ от възходи и падения. Той се жени за Елизабет Скайлър – една от дъщерите на влиятелния и заможен нюйоркски политик Филип Скайлър. Въпреки щастливия брак, едно лято, когато Елизабет е извън града, замъглен от работа и преумора, Александър й изневерява с Мария Рейнолдс – капан, поставен от самият съпруг на Мария (Джеймс Рейнолдс), който я принуждава да прелъсти Хамилтън, за да може в последствие той да го изнудва за пари. Репутацията на Хамилтън е под въпрос, след като Джеймс Рейнолдс разпространява слух, че Хамилтън е корумпиран. След като е подложен на разпит, Хамилтън разкрива аферата си първо пред разпитващите, а след това и публично, с цел да изчисти политическото си име. Историята силно разтърсва семейството на Александър, но най-голямата трагедия в живота му се случва няколко години по-късно. След като разбира за клеветите, изречени по адрес на баща си от Джордж Йикър, първородният син на Александър – Филип Хамилтън, го предизвиква на дуел, за да защити честта на семейството си и да демонстрира на баща си своята смелост. За жалост, Филип губи живота си, а три години по-късно на същото място фатално прострелян в дуел срещу Аарън Бър е и самият Александър Хамилтън.
Това е само сбит разказ на биографията на този бележит човек. Животът му е побран в над 800 страници от Рон Черноу, издал биографията, на която Лин-Мануел Миранда дължи своето вдъхновение за мюзикъла. На пръв поглед историята няма никакъв допир с хип-хоп културата, затова и въпросът за избора на този жанр множество пъти е поставян пред Миранда. В интервюта той прави аналог с поема, която Хамилтън написва след упостошителния ураган, почти заличил карибския остров, на който живеел – поемата показала на обществото, че малкият тогава Александър има невероятен талант, заради което хората събрали средства, за да го изпратят да учи. Така, Миранда вижда как от “прахта на унищожението“ на острова Хамилтън “изписва“ пътя си към нещо по-добро, един по-добър живот – точно както от порутените блокове на Бронкс тръват първите хип-хоп бийтове и динамичната графити култура. И тук започва магията на мюзикъла.
Защо “Хамилтън“ се превърна във феномена, който е?
1. Саундтракът. Лин-Мануел държи на мнението си, че се влюбваш в мюзикъл, ако се влюбиш първо в саундтрака му. Затова и малко след Броудуейската премиера излиза албумът на “Хамилтън“ с абсолютно всички песни от двата акта на постановката. Главни продуценти на албума са Ахмир Томпсън (Questlove) и Тарик Тротър (Black Thought) от култовата група The Roots. Така всеки има достъп до невероятната музикална история на Александър Хамилтън, дори и без билет за няколко стотин долара. Тук можете да чуете безплатно целия саундтрак: https://www.youtube.com/watch?v=jR1jn8tfrLg
2. The Hamilton Mixtape. Миналата година Миранда, Томпсън и Тротър издадоха и микстейп на албума с ремикси на всички песни, включващи изпълнения от Бъста Раймс, Сия, Ашанти, Куйин Латифа, Кели Кларксън, Джими Фалън и още редица звезди.
3. Историческата акуратност изключително много се доближава до 100%. Миранда работи по мюзикъла цели 7 години и колаборира тясно с биографи на всички основни герои, за да пресъздаде събитията в детайл. Затова и постановката е един прекрасен урок за създаването на Съединените Американски Щати, проследяваща цялата революционна война, конгресът във Филаделфия (на който е приета Конституцията), чак до създаването на двупартийната система и президентството на Джеферсън.
4. Политиката е основен елемент в историята за Хамилтън, но и във влиянието, което мюзикълът оказа на Щатите. Миранда използва култът към постановката, за да лобира Сената да отпусне спасителен пакет на Пуерто Рико, за да може щатът да се пребори със засилващата се финансова криза. Заедно с това Миранда успя да осигури и държавно финансиране, с което 20.000 ученици да видят представлението и да участват в театрални уоркшопи в цялата страна. Но влиянието на Хамилтън не приключва с Миранда. Едва дни след като Доналд Тръмп бе избран за президент, неговият заместник – Майк Пенс, посети представлението в Ню Йорк. Виждайки кой е в публиката, актьорите не пропуснаха шанса да направят официално обръщение към новия вицепрезидент след края на шоуто. Актьорите се обърнаха директно към Пенс с надежда историята на Хамилтън да го е вдъхновила да защитава всички ценности и колко притеснени са те, че новата администрация няма да защитава правата на голяма част от американските граждани. Обръщението предизвика голяма вълна от коментари, а тук можете и да го видите: https://www.youtube.com/watch?v=aWlwrUFiuUw
5. Актьорите представляват талантлива група от хора от всякакви етноси, религии и сексуални ориентации. Въпреки че Бащите Основатели на САЩ са живели във време на непреодолими социални и расови норми, Миранда държи на актьорски състав, с който мюзикълът да разказва “историята на Америка тогава от Америка сега“.
Невероятните история и презентация на “Хамилтън“ донесоха рекордните 16 номинации и 11 награди ТОНИ на мюзикъла, Грами за най-добър театрален албум, Пулицър за драма и още редица награди. Но Миранда не спира тук. Досега сте го виждали в множество епизодични роли в “Как се запознах с майка ви“, “Сексът и градът“, “Модерно семейство, “Доктор Хаус“ и други. Той е геният зад номинираната за Оскар музика на анимационния филм “Вайана“ (“Moana”), а догодина го очакваме и на големия екран, където в римейк на класическата история на Мери Попинз ще си партнира с очарователната Емили Блънт.
A може би следващият път, когато хванете 10 доларова банкнота, ликът на напористият нюйоркски конгресмен Александър Хамилтън ще вдъхнови и вас да “изпишете“ пътя си към нещо още по-добро.
Източник на снимките: broadway.com

Ана Желязкова, специално за Долап.бг