Започва проектирането на културен център за даровити деца и сграда за социални жилища в Стара Загора

Започва проектирането на културен център за даровити деца и сграда за социални жилища в Стара Загора

Процедура за проектиране на Културен център за развитие на старозагорските талантливи деца обяви община Стара Загора“. Сградата се намира в абсолютния градски център на бул. „Митрополит Методий Кусев № 20“. Миналата година тя беше дарена та общината от Мария Жекова. Нейното желание е центърът, който ще разполага с репетиционни и салон за концертни изяви да носи името на покойния ѝ брат – композиторът проф. Петър Жеков.
Срокът за проектиране е 1 месец. Стойността на поръчката е близо 32 000 лв. Тя включва изготвяне на техническо обследване, технически паспорт и обследване за енергийна ефективност на сградата, както и работен инвестиционен проект за обекта.
Инвеститор на проектирането и изпълнението на строителните дейности е Община Стара Загора.
Обявена е и обществена поръчка за изготвяне на работен проект за преустройство и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на бившата сграда на метрологията, на ул. „Мусала“ №26, за превръщането ѝ в сграда за социални жилища.
Срокът за проектиране е 60 дни, а стойността – 58, 3 хил. лв.
Ще се проектират гарсониери, едностайни и двустайни апартаменти, съгласно съвременните критерии за енергийна ефективност, осигуряващи здравословна и безопасна среда за живот и равни условия за развитие на лицата в неравностойно положение.
Предстои възлагане и проектиране за основен ремонт, реконструкция, обновяване и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на административната сграда на Oбщина Стара Загора
Стойността е 62 500 лв., а срокът за проектиране – 60 дни.
Предвижда се пълен ремонт на всички хидроизолации, на повредените вътрешни мазилки и настилки, основен ремонт на санитарните възли, подовите настилки, както и подмяна на дограмата и вратите. Ще се представят варианти за фасадното оформление на сградата и ще се осигури достъпна среда за хора в неравностойно положение.
Община Стара Загора ще финансира проектирането на ремонтите на метрологията и общината, а изпълнението на строително-монтажните работи ще се осъществи със средства по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020.

Росица РАНЧЕВА