Дружество „Алианс Франсез“ в Стара Загора навършва 20 години

На 27 март се навършват 20 години от официалното одобрение на Устава на дружество Алианс Франсез в Стара Загора.
В предисторията на тази дата има няколко години – 1990 г., когато в града ни се създава асоциацията “Приятели на Франция” с основна цел разпространение на френския език и култура в Стара Загора, 1994 г. – когато се учредява Алианс Франсез – асоциация, която предлага серия от културни дейности и курсове по френски език за учащи и 1996 г. – когато Община Стара Загора предоставя на Алианс Франсез сграда с учебни стаи, библиотека и зала за спектакли.
Преди 20 лета, през 1997 г. На 14 февруари се провежда учредителното събрание на дружеството, избира се първият управителен съвет и се гласува Устава на сдружението. През март се извършва официалното одобрение на Устава на Алианс Франсез Стара Загора от Алианс Франсез в Париж. Г-жа Астрид Фабиен е първата директорка на сдружението. Дългогодишен директор е Дима Динкова /1998 – 2016/, носител на Ордена на Академичните палми за заслуги към френската култура, а Лазаринка Батева е библиотекар /1999-2014/
През 2000 г. е осъществен Проектът PAJE на Алианс Франсез Стара Загора, по който се създава още едно място за достъп на младите до новите технологии и интернет се включва в мрежата клубове от страни членки на франкофонската общност. Проектът е финансиран от Института за нови технологии, информация и комуникация към Международната агенцията по Франкофония в Бордо, Франция.
През 2001 г. първият интернет клуб за франкофони отваря вратите си за дейности във франкофонската общност. Медиатеката на Алианс Франсез и Клубът на младите франкофони предлагат достъп до Интернет и до 3200 произведения, 50 видеокасети, 40 аудио касети, 27 музикални и 12 образователни диска. Разделите на библиотеката обхващат: романи, история, театър, поезия, кино, фотография, детски книги, наука, философия, списания, речници, енциклопедии, учебници и фотоалбуми.Тук ще откриете френската култура, ще задълбочите познанията си по езика, ще се възползвате от информацията, която предлагаме за всички френски и български университети. Клубът на младите франкофони разполага с 5 компютъра, високоскоростен достъп до интернет, скенер, камера.
През 2015 г. Стара Загора бe домакин на Международен франкофонски ученически театрален фестивал за шеста година. Община Стара Загора е партньор на организаторите от Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България /АПФБ/, с подкрепата на Френски институт-България и Алианс франсез.
Алианс Франсез-Стара Загора е домакин на ежегоден Салон на образованието в партньорство с Френския институт, Библиотека „Захарий Княжески“. Организира ежегодни Празници на Франкофонията през месец март, много изложби, театрални спектакли, концерти, панорами на френското кино, представяния на френски писатели, поети, фотографи, гостувания на френски артисти и музиканти и др.
И сега Алианс Франсез-Стара Загора се намира на ул.”Иречек”№23 в красива стара сграда, а директор на дружеството в Велизара Цонева, известен в града журналист.

В далечната 1883 г., в Париж бил основан първият Алианс Франсез. Негов инициатор станал Пол Камбон – дипломат от кариерата, по онова време генерален консул в Тунис, а основател на новото дружество станал Пиер Фонсен – популярен историк и географ, главен секретар на Географското дружество в гр. Бордо.
Те формирали Организационен комитет, обединен около мнението, че хората по света, които имат нужда от постиженията на френския език и култура може би очакват протегната от Париж ръка, за да обединят усилията си в опознаването и разпространението на френския език и култура.
Учредяването, ръководено от Пол Камбон, станало в Париж на 21 юли 1883 г., когато учредителите, към които се присъединили Луи Пастьор, Ернест Ренан, Фердинанд дьо Лесеп и Жул Верн, се събрали в една от залите на Историческото дружество, по-известно като кръжока Сен Симон и намиращо се на бул. „Сен Жермен” 215. Името, което учредителите дали на новото сдружение било „Национално сдружение за разпространение на френския език в колониите и чужбина”, приели също така, че то се учредява под егидата на дипломата Пол Камбон и Пиер Фонсен. На 10 март през следващата година сдружението съставило свой административен съвет с членове Луи Пастьор, писателят Ернест Рьонан, Фердинанд дьо Лесеп, Жул Верн и издателят Арман Колен, на същата сбирка приели и името на сдружението – Алианс франсез, тоест Френски съюз, чиято по-късна популярност доказала неговата точност.

За президент е избран Шарл Тисо, който остава на този пост до 1887 г. Първият европейски Алианс франсез започва да функционира още през следващата година в Барселона, малко след това сдружението намира последователи в Африка – в Сенегал, през 1889 г. е учредено сдружение в Индия, през 1890 г. – в Австралия.
През следващите десетилетия разпръснатите по целия свят франкофони добиват достатъчно самочувствие и ентусиазъм, за да могат сега, 134 години след произнасянето и написването на идеята, Алиансът да наброява 1072 представителства, разположени в 130 държави на всички континенти.
Историята на френските алианси в България е не по-малко вълнуваща и драматична. За нея трябва да се знае, че през цялото си съществуване, особено в началото, пък и след възстановяването им, че представляват спонтанно явление, плод на голямата любов на българите към френската култура дори и във вида ù, в който тя прониква в пределите на страната. Без съмнение в онези години идеята за разпространение на френския език и култура носи в себе си доста мощен интелектуален заряд, щом само десет години след като е изказана, успява през 1904 г. да стигне до София, където българските франкофони основават свой Алианс Франсез, а членовете му изграждат широка структура, приемайки безусловно и изцяло принципите на популяризиране на френския език и култура.
Много скоро след това те пристъпват към събиране на средства за изграждане на своя сграда в столицата, окончателното завършване на която става през 1923 г. Откриването на сградата, намираща се на пл. „Славейков” и простираща се върху площ от 1 000 кв.м. с концертна зала с 450 места в нея, се превръща в празник на франкофонията в София.
Междувременно ентусиазмът на софийските франкофони става повод през 1907 г. след необходимия кипеж и подготовка да бъде учреден Алианс франсез и в Пловдив. Още в началото на следващата година варненската интелигенция също сформира Алианс франсез, след нея през 1910 г. Алианс франсез е учреден и във Велико Търново, през 1920 г. – в Бургас и така до 1944 г. в страната са учредени общо 23 асоциации.
След 1944 г. френските колежи у нас за затворени. С Декрет на тогавашното Министерство на вътрешните работи се забраняват и алиансите под предлог, че извършват шпионска дейност. Секва дейността на Алианс франсез, сградата на пл. «Славейков» 3 е заключена, а богатата библиотека – предадена на Софийския университет. В учебните стаи се настаняват чиновници на други служби. До 1957 г. Когато мястото се превръща в Център за изучаване на чужди езици. Редом с френския, тук преподават английски и немски. Така до известна степен се възражда традицията на пл. „Славейков” 3 да звучи чужда реч, макар и не само френска. Поколения млади хора получават тук първите си уроци по чужд език и откриват за себе си своеобразен прозорец към света. А на въпроса къде учиш английски, мнозина отговарят по навик „В Алианс франсез!”
След падането на Берлинската стена с Декрет на Министерския съвет от декември 1992 г., анулира предишния и възстанови в цялата му законност Алианс франсез. Мрежата от френски алианси започна да се възстановява със създаването на Генералното Представителство в Пловдив, избран за седалище на централата. От 1992 г. до 1997 г. отново отварят врати 7 други алианса – в Бургас през 1992 г., в Плевен през 1992 г., в Благоевград през 1992 г., в Стара Загора през 1997 г.
Сградата на пл. „Славейков” 3 е обявена от Националния институт за паметниците на културата за паметник на недвижимото културното наследство и е реставрирана с мащабни строителни работи, започнали през 2012 г. Концертната зала, която за софийските меломани е по-известна като„Зала Славейков”, също е реставрирана. В сградата вече се помещават всички отдели на Френския институт в България (културното, научното, университетското и институционалното сътрудничество, както и сътрудничеството в областта на средното образование), езиковите курсове и медиатеката. Реставрацията и подновяването на сградата е извършено под ръководството на арх. Стефан Добрев – българин, който прави суперуспешна кариера във Франция.

Уляна Кьосева