Неувяхващото изкуство на Стефка Минева представи Музикалното общество „Борис Христов“

Навръх Благовещение, под надслов „Една старозагорка омаяла света“, Музикалното общество „Борис Христов“поднесе на старозагорските меломани прекрасен подарък – среща с неувяхващото изкуство на голямата оперна певица Стефка Минева. Салонът на Регионалната библиотека се оказа тесен, за да побере всички желаещи да се докоснат до таланта и богатата творческа биография на тази изключителна актриса, покорила с обемния си красив мецосопран всички световни оперни сцени, партнирала с едни от най- големите певци, създала неповторими образи, получила признанието на музикалната критика и званието „велика“.

Татяна Станчева беше обиграният „гид“, който поведе публиката по сцените на Болшой театър, Метрополитен, Арена ди Верона, Париж, София и… Стара Загора…Представените откъси от спектаклите, диригентите, режисьорите и партньорите коментираше самата Стефка Минева – все така прелестна, завладяваща, мъдра, с чувство за хумор, с висок дух и взискателност. След всяка от показаните сцени бравурните аплодисменти на публиките от салоните по света се смесваха с аплаузите на старозагорци – с благодарност, възторг и възхита.
В творческата биография на маестрата са записани всички централни мецосопранови роли на руската , италианската и българската оперна класика. А „Почивка в Арко Ирис“ от Александър Йосифов е създадена специално за нея.
Стефка Минева е дъщеря на двама оперни солисти в Старозагорската опера Йова и Миньо Миневи. След завършване на Консерваторията в класа на проф. Сима Иванова и проф. Илия Йосифов, едва 21-годишна през 1972 тя става най-младата солистка на операта в родния си град. Г-жа Минева сподели, че най-голяма заслуга за изграждането й като певица и артистка има дългогодишният диригент и директор на операта маестро Димитър Димитров, на когото тя е безкрайно благодарна и признателна.
След специализации, награди на световни конкурси и 6 сезона на Старозагорска сцена, младата певица получава заповед за назначаване за солистка в Софийската опера, на която остава вярна до края на кариерата си.
Сред най-ценните награди и признания са званията „Почетен гражданин на Стара Загора“, което Стефка Минева получава през 1999 г. и „Почетен член на Старозагорска опера“, както и „Златна лира“ за 30-годишна творческа дейност.
След дългата успешна световна кариера, маестра Минева се завърна за постоянно в родния град и води майсторски часове с хора на операта.
От името на трупата лично директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов поздрави Стефка Минева за приноса й в националната и световната оперна съкровищница. За финал прекрасните солисти Таня Иванова, Валери Турманов, Елена Петрова, Михайло Малафи изпълниха квартет от трето действие на операта „Бохеми“ от Пучини, чиято премиера ще е на 31 март т.г.

Росица РАНЧЕВА