Да празнуваме Благовещение – 25 март със светла вяра и добра надежда

Каквото правиш на Благовещение, това ще правиш през цялата година. Затова на Благовец се яде, празнува и се броят пари.

Кой празнува имен ден на Благовещение?

Благовест, Благовеста, Блага, Благо, Благой, Благойна, Бончо, Бонка
БЛАГОВЕЦ
Пролетта за народа идва на Благовец. Камбаните на църквите известяват благата вест за зачатието на младия Бог, а лястовиците носят благата вест, че зимата си е отишла. Ако закъснее – идват студени дни. На 25 март се размърдват мечките в гората и слизат до реката да се окъпят, а водата след тях става лековита. От призрачния си дом от края на света в човешкия свят прекрачват самодивите. Кукувиците ,орисани да бъдат неми в по-голямата част от годината, почват да кукат от сутринта.
Макар че сме във Великия пост, на Благовец се яде риба и обредна пита с мед. Хубаво е човек да стане и да закуси рано, за да е добре през годината. Да става рано и да си свършва работата. Всеки трябва да има пари в джоба. Добре е да има и „железни“ пари, за да е здравето желязно. Ако те закука кукувица, трябва да си сит и с пълни джобове. Каквото правиш през този ден и както премине той, такава ще е цялата година – спокойна или притеснена, весела или празнична, навъсена или сърдита.
На Благовещение се извършва ритуално пъдене на змиите с викове: „Бягайте змии и гущери, днес е Благовец!“ съпроводено с дрънчене на желязо и палене на говежда тор по ъглите на двора.
На Благовец жените чистят и подреждат къщата. Премитат двора, изнасят изработените през зимата дрехи да ги огледа слънцето и да види колко са работни. Слънцето винаги има награда за най-работните. Събраната смет изгарят, за да се премахне всичко лошо. Момичетата месят за пръв път пита с мед и я раздават на съседи и роднини.
Благовец се смята за благ ден, в който дори и раните не болят. Затова на малките момиченца им дупчат ушите точно на този ден. Бележат се и животните, за да не ги боли.
Благовещение се празнува като ден на майката. Оказва се особена състрадателност към сирачетата, към бедни и нещастни. Вързастни жени учат момичета сирачета как да омесят пита за празника. Предават им традицията. С появата на лястовицата се свалят мартеничките. Според легендата тя бърза да се завърне точно за Баговец и да започе подготовката за Великден.
Жените копаят лехи и садят цветя. Присаждат се плодни дръвчета, за да са благи. Ако на Благовец се посадят тикви, дини и краставици те ще са много сладки. Всичко посадено на този ден се хваща, избоява и дава обилни плодове или цвят.
Мъжете отварят кошарите и пускат пчелите, за да съберат сладък мед.
Вярва се, че когато Архангел Гавраил, слязъл при Дева Мария, небето се отворило . Затова много хора очакват да видят чудото отново, в нощта преди Благовец и да си пожелаят здраве, богатство и късмет.
В нощта срещу Благовец, там където има заровено имане, се появява син пламък или огънче просветва три пъти. Смята се, че това са духовете на умрелите собственици, които приживе са заровили имането на тайно място. Затова иманярите през тази нощ са в особено напрежение.
На този ден знахарите ловят змии, убиват ги и засаждат в главите им семена от босилек. Когато босилекът порасне от малките му бледорозови цветенца се прави магия за омайна любов. Против лоши очи на забрадка или на коланче се прави възел, който остава завързан през цялата година.
ЗАБРАНИ
В този ден жените не бива да плетат, да шият или решат косите си на път. Направят ли ги ще срещат змии и гущери през лятото. Не се спи до късно. Който чуе кукувицата в леглото ще се разболее или ще изпусне късмета си.
ГАДАНИЯ
Който види щъркел за пръв път на Благовец ще е щастлив. Щъркелът обаче не бива да лежи. Най-добре е да бъде съзрян в полет. Ако момък или мома най-напред видят лястовичка, завързват на три пъти празна кърпа и наричат „какъвто ще взема, такъв белег да ми сложиш“. Кърпата оставят три дни на покрива, после я развързват и гадаят по това, което намерят вътре. Ако има парцалче шивач ще е, ако има кал – дюлгерин, ако е хартийка – учен човек, книжовник. Момите поставят във ваза напъпили лалета. Ако до три дни цъфнат ще се омъжат до края на годината. Момичетата за женене могат да узнаят името на бъдещият си съпруг като станат рано призори и излязат да хвърлят боклука и чакат докато чуят първото мъжко име.
ПРОГНОЗИ
Каквото е времето на Благовец, такова ще е през цялата година. Ако денят е ясен, слънчев и топъл, копринените буби ще са здрави и ще има добро плодородие. Ако е дъждовно и облачно – ще боледуват и реколтата ще е слаба. Ако на Благовец е студено – ще се родят много краставици. Ако времето е ясно – кошерите ще са добри и годината ще е плодородна. Ако времето е ветровито – ще бъде така и през цялата година. Южният вятър вещае добро плодородие, северният – лошо. На който връх рано на Благовец има мъгла – там през лятото ще бие град.
ОБРЕДНОСТ
Трапезата на този ден е печена или варена риба, шарена пита и лучник. Лучникът се прави от две кори тесто, като в средата се нареждат всякакви зеленчуци, разбира се – голямо количество лук. Вари се супа от прясна коприва. Салатата е от лук, джоджен и магданоз. Казва се, че дойде ли Благовец хората са се хванали за зелено.