Чирпан среща днес Благовещение

Чирпан среща днес Благовещение

На 23 март 2017 г. от 17.30 ч. в Къща-музей „П.К.Яворов“ Чирпан ще се състои литературният празник „Благовещение“, съобщи за „Долап.БГ“ директорът Тодор Иванов.
В началото ще се прожектира филмът „Чирпан през очите на Таня Матева“. Тази година на нея се пада високата чест да получи наградата „Благовещение“. Причина за това е популяризирането от нея на родния Чирпан и най-вече на Къща-музей „Яворов“. Г-жа Матева е кореспондент на БНТ 2.
За първи път тази година наградата е красив бронзов плакет „Празник“, дело на скулптора Ивайло Савов.
След церемонията по награждаването ще се състои премиера на стихосбирката „Малки букви“ на Бина Иванова, представена от Златина Колева.
Преди 3 години за празника „Благовещение“ Фондация „Яворов“ и Къща-музей „П.К.Яворов“ учредиха награда за принос на чирпанлии, независимо къде живеят, за популяризиране на град Чирпан.
Спонсор на наградата е Владимир Рогошев член на ръководството на Фондацията.
Първият носител на наградата „Благовещение“ през 2015 г. е поетесата с чирпански корен Ина Иванова. Вторият носител е поетесата Виолета Христова за всеотдайността й към родния град и за чудесното й творчество.
Учредителите на литературния празник не случайно избират да го провеждат на 25 март – Благовещение. На този голям християнски празник , Яворов среща за първи път Мина Тодорова и от тогава започва любовта им. Стихотворението му „Благовещение“ е вдъхновено от нея.

Росица РАНЧЕВА