Рецепти от кухнята на Росица Ранчева

ИДЕИ ЗА ЯСТИЯ ПО ВЕЛИКИ ПОСТИ

ФАЛШИВА ШКЕМБЕ ЧОРБА
Продукти:
1 по-малка глава карфиол (цветно зеле)
1 глава кромид лук
2 глави чесън
2-3 супени лъжици брашно
1 -2 чаени лъжички червен пипер
1 кафяна чашка олио
сол, оцет, чер пипер, лютив пипер.

Приготвяне:
Карфиолът се изчиства от листата и кочана, като се внимава да не се разкъса на розички. Слага се в по-дълбок съд и се залива с гореща вода така че да се покрие. Посолява се на вкус и се вари.Отнема се от огъня, когато е сварен, но не преварен, т.е. вилицата лесно влиза в главата. Изважда се от съда.
В друга тенжера се задушава ситно нарязания или по-добре настърган на ренде лук с олиото. Сипва се брашното и се бърка непрекъснато, до леко покафеняване, слага се червения пипер и с непрекъснато бъркане- малко по малко се налива от бульона, в който е сварен карфиола. Налива се течността, докато се получи желаната гъстота и се оставя да заври 10 мин.
Зелката се нарязва по ширина като на шкембички и се пуска в бульона за 5-10 мин.
Ако тази чорба се прави не по време на пости, половината от течността е прясно мляко.
Сервира се гореща. Допълнително се поднася смлян или счукан чесън с оцет. Ако някой не понася чесъна, подправя само с оцет.

ХАЙВЕР ОТ ТИКВИЧКИ

Предлага се като предястие или мезенце за ракийка.

Продукти:

3-4 броя тиквички
1 кафяна чашка олио
сока на ½ лимон
шепа млени орехи (по желание)
сол, копър, магданоз

Приготвяне:
Тиквичките се обелват, настъргват се на ренде и изваряват докато с лъжицата остава пътека, както когато се вари лютеница или мармелад. Тогава се сипват олиото, солта, ситно нарязаните зелени подправки и орехите. Вари се още 2-3 мин. Сервира се изстинало.
Ако хайверът се приготвя не по време на пости, вместо олио към изварените тиквички се прибавя трапезна майонеза.
ВАРЕН ЛУК

Вареният лук има същия вкус като печения червен лук. Предимството е, че се приготвя много по-бързо, по- лесно се почиства и по-малко продукти се хабят.
Важно е да се изберат еднакви по размер глави лук, за предпочитане по-дребни. На дъното на тенджерата се захлупва чиния и върху нея се изсипват целите глави почистен лук. Покриват се с гореща вода, посолява се на вкус. Вари се до пълно омекване на главичките. Изцеждат се в гивгир. Овкусява се със зехтин и лимонов сок. По желание може да се сложи ситно нарязан пресен магданоз.
Прекрасно е както за предястие и салата, така и за мезе за ракийца.

АРОМАТЕН ОРИЗ

Продукти:
2 с. л. зехтин (олио)
 1 глава кромид лук
 2-3 скилидки чесън
 200 г ориз
 300 мл вода
 1 кубче зеленчуков бульон
1 ч. л. кимион на зърна
1 пръчка канела
1 ч. л. захар
1/2 ч. л. смлян черен пипер

Приготвяне:

• Лукът и чесънът се наситняват.
• Зехтинът се загрява в тенджера с дебело дъно или в голям тиган
• Прибавя се лукът, чесънът, кимионът, канелата и се запържва на среден огън за около 3-4 минути.
• Изсипва се оризът и се запържва за още 2 минути, като се разбърква често.
• Прибавя се 1 кубче зеленчуков бульон, разтворен в 300 мл вода, захарта и смленият черен пипер.
• Сместа се разбърква и се довежда до кипване.
• Огънят се намалява до минимум.
• Тенджерата или тиганът се захлупват с капак, оризът се оставя да къкри 15 минути.
• Маха се от огъня като не се маха капака още 10 минути.
• Внимателно се разбърква оризът с вилица (може да се махне канелената пръчка).
• Ароматният ориз се покрива с кухненско руло или чиста кърпа (за да попие излишната влага) и се захлупва за още 5-10 минути.

ПОПСКА ЯХНИЯ

Продукти:
3-4 глави лук или праз
1 кг дребен лук
3-4 глави чесън
2-3 моркова
500 гр. гъби (по-добре е ако са диви, замразени или консервирани)
1-2 кафени чашки олио
копър, чер пипер на зърна, бахар, дафинов лист
1 чаена чаша ароматно вино
сол

Приготвяне
Лукът и чесънът се обелват. Едрият лук се режи на шайби, а дребният е на цели главички. Морковът и гъбите се почистват и нарязват по желание на по-едро или по-дребно. В тенджерата с олиото се изсипва всичко без виното и се задушава докато лукът стане прозрачен. Сипва се виното и се долива чаша гореща вода. След като яденето заври се оставя да къкри 20-30 мин. докато остане на собствен сос.
Наздраве! Да ви е сладко!

Рецептите са от кухнята на Росица РАНЧЕВА, известен старозагорски журналист, отговорен редактор в Долап.бг