Представителният хор на Врачанска епархия “Св. Софроний епископ Врачански” ще гостува в Стара Загора и Казанлък

По повод Великденските празници, под диригентството на Старозагорския митрополит Киприан, Представителният хор на Врачанска епархия “Св. Софроний епископ Врачански” ще изнесе концерт в Църквата „Св. Богородица“ в Стара Загора на 31 март 2017 г. (петък) от 18.30 ч. На 1 април 2017 г. концертът ще се повтори в Казанлък.

Хорът е създаден през 1987 година с благословението на Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Калиник във връзка с честването на 250-та годишнина от рождението на големия български светец – св. Софроний еп. Врачански.
От основаването си до днес Представителният хор е изнесъл много концерти във Враца, София /НДК и зала „България”/, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Шумен, Плевен, Благоевград, Сандански, Мездра и др. Концертира и в Чехия, Унгария, Македония, Гърция, Турция, Румъния. През 2012 изнася концерти в градовете Кротоне и Катандзаро, обл. Калабрия, Италия с Реквием от Моцарт, а през 2014 отново се връща на италианска сцена с концерти във Верона.
Хорът е награден със специални отличия от Светия Синод на БПЦ, орден „Св.св. Кирил и Методий” ІІ степен и орден „Св. Софроний еп. Врачански” І степен.
Лауреат е на Фестивала на руската църковна песен (София, 2002), на Международния конкурс Пееща душа (Бялисток, Полша, 2003), носител е и на голямата награда от Международен фестивал на православната музика Достойно ест – 2004, 2005, 2008, 2009 и 2011 година в гр. Поморие. Под диригентството на еп. Киприан хорът печели бронзов медал и специалната награда за най-добро изпълнение на православна музика в Международния хоров конкурс в гр. Превеза (Гърция, 2013). През 2015 прибавя към многобройните си отличия сребърен и бронзов медал от Европейските хорови игри и Grand prix на нациите в Магдебург, Германия.
От 2000 година диригент на хора е Траянополският епископ Киприан – Викарен епископ на Врачанския митрополит. Признание за диригентското му майсторство са лауреатските звания от Международния конкурс за църковно-славянска музика в Бялисток (Полша, 2003), на международния фестивал Достойно ест – 2004, 2005, 2008 и 2009 година в Поморие. Носител е на наградата на Областния управител на област Враца. Удостоен е и с награда на Международния конкурс за църковнославянска музика в Хайнувка (Полша, 2010).

Росица РАНЧЕВА