21 март – Международен ден на кукления театър

Международният ден на кукления театър се отбелязва по решение на Международния съюз на куклените театри към Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО). След решение на Съюза през 2003г., 21 март е определeн за Международен ден за популяризиране и подкрепа на кукленото изкуство – тази пленителна магия и за деца, и за възрастни.
Най-старият писмен документ, в който се говори за куклен театър, е опитът за автобиография на древногръцкия писател Ксенофонт, датиран около 400-ата година преди новата ера. В България кукленият театър е основан през 1946 година от Мара Пенкова с нейни лични средства. Само две години по-късно е гласувана и държавна субсидия в подкрепа на трупата, която получава статут на първия Държавен професионален театър в България. 16 години по-късно, в тогавашния ВИТИЗ започва и висшето обучение по куклено актьорско майсторство, а след още 4 години студентите си имат и своя учебна сцена. Точно там и до ден днешен фантазията на преподаватели, сценографи, художници и учащи неуморно се разгръща, за да запали същата искра на въображението и в очите на публиката… от малки и големи.На Изкуството на куклите „всички възрасти” са покорни. Куклените театри у нас са добре познати, оцеляването им не е никак лесно, но магията която преживяваме, влизайки в техните зали, остава същата независимо от възрастта на зрителя.
Днес в 18.30 ч. в Столичен куклен театър ще бъде връчена и наградата „СИВИНА“, която се дава на млад талант в областта на кукленото изкуство. Наградата е учредена през 2010 г. и тази година номинирана е Диляна Спасова – актриса в Държавен куклен театър-Стара Загора.
Нашият куклен театър има своя самобитна политика и естетика. Той е основан през 1957 г. и тази година ще отбележи 60 лета от Началото – на 6 декември, когато е била първата постановка. Без да разкриваме цялата богата програма за посрещане на годишнината, само ще споменем че в Художествена галерия-Стара Загора през месец септември ще бъде открита голяма изложба с кукли и сценография от различни постановки на нашите кукленци. Международният куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ в Града на липите ще има тази година 10то издание, в което ще участват трупи от Франция, Германия, Испания и др.страни.
Основател и първи директор на Кукления театър в Стара Загора е Петър Добчев. Петър Александров е първият режисьор. Първият спектакъл се нарича „Мечо Турист”. На 1 януари 1962 г. театърът става държавен. Особен принос за развитието му оказва режисьорката Мария Янкова. От 1957 до 1965г., директор на театъра е Петър Добчев, а от 1965 до 1968г. директор е Лидия Венциславова. Във ВИТИЗ се създава куклена катедра и в Кукления театър на Стара Загора постъпва първата и възпитаничка – Антоанета Ботушарова. В театъра започва работа и кукленият сценограф Веселин Неделчев, който заслужено е наречен „българският татко Карло”. След пионерите, ред идва на реформаторите и новаторите в развитието на ДКТ – Ст. Загора. Съдбата среща младите Васил Апостолов и Любомир Цакев и това ражда дългогодишен творчески тандем. Апостолов и Цакев постъпват в театъра през 1968г. Васил Апостолов е директор и режисьор в театъра от 1968 до 1982г. Той превръща Старозагорския куклен театър в действително професионален театър. На мястото на старото читалище, Апостолов изгражда модерен детски културен център със съвременна сцена, зала, звуково и осветително оборудване, весела детска сладкарница, пеещия часовник с куклите и танцуващият Пиеро пред входа, дело на друг голям творец в театъра – скулптура Емил Иванов. След оттеглянето на Апостолов през 1982 г., директор на театъра става Любомир Цакев, който поради заболяване се оттегля през 1996 г. и на негово място за две години директор става скулптура Емил Иванов.От 1998г. досега директор на театъра е Дарин Петков.

Специално чрез Долап.бг Дарин Петков сподели своите мисли и пожелания за днешния празник:
„Международният ден на кукления театър се отбелязва сравнително отскоро. Това е празник, който идва с пролетта и се доближава до 27 март, когато е Международния ден на театъра. Идеята на 21 март е да се популяризира труда най-вече на частните куклено-театрални трупи на Запад. Ние, в бившия Източен блок отбелязваме като свой празник Международния ден на театъра, защото изкуството ни е все още професионално, не е повлияно от комерсиални задачи. Както е на Запад, там фестивали на куклените театри има буквално всеки ден от годината. Правят се в места, където не се развива това изкуство, канят се трупи и те изнасят по няколко представления в различни селища от даден регион. Фестивалите там нямат състезателен характер, нямат жури. Което не пречи да се раждат и отличават постановки с висока художествена стойност. И точно частните трупи там имат голям успех. В България имаме Асоциация на куклените театри АКТ УНИМА и тя от 2010 г. насам отбелязва Международния ден на кукления театър като връчва награда в самия ден на отличен млад актьор. На днешния ден пожелавам на всички свои колеги от куклените театри в България да запазят любовта към това прекрасно изкуство, да намират в себе си сили да продължат да работят това, което обичат”.

Честит празник, кукленци на Стара Загора! Тази вечер очакваме награда за Диляна Спасова, а на 27 март – Икар за постановката „Джелсомино в страната на лъжците”!

Уляна Кьосева