Европейска награда за литература 2017

Романът „Остров Крах“ на Ина Вълчанова (изд. „Развитие“) е носител на Европейската награда за литература от България за 2017 г., съобщи Европейската асоциация на книгоиздателите – бе обявено вчера, 22 април. Романът е една от 12-те книги от Албания, България, Чехия, Гърция, Исландия, Латвия, Малта, Черна Гора, Холандия, Сърбия, Турция и Великобритания, чийто превод ще бъде подпомогнат на различни европейски езици.

В началото на годината бяха обявени българските номинации за Европейската награда за литература за 2017 г, за които ви съобщихме в Долап.бг. Това са:

Романът „Остров Крах“ от Ина Вълчанова

Повестта „Кротките“ от Ангел Игов

Сборникът разкази „Любов, подслон, храна и вода“ от Николай Фенерски

Романът „Софийски дует“ от Иван Димитров

Произведенията са избрани от жури в състав: Амелия Личева – специалист по теория на литературата, университетски преподавател; Рада Шарланджиева – преводач, издател, журналист; Юлия Цинзова – директор на Столичната библиотека; Иван Голев – поет и белетрист;Бойко Ламбовски – поет и публицист, председател на Българския П.Е.Н център. Журито ще излъчи един от номинираните за победител за България за 2017 година.

Досега има двама национални лауреати на тази награда – през 2011 г. Калин Терзийски за сборника „Има ли кой да ви обича“ и Милен Русков през 2014 г. за романа „Възвишение“.

Европейската литературна награда се връчва всяка година като признание за най-добрите европейски автори. Началото е от 2009 г. Инициативата е отворена за всичките 36 държави, участващи в програмата „Творческа Европа“. Всяка година национални журита в една трета от участващите страни номинират печеливши автори. Това позволява на всички държави и езикови области да участват в период през три години. Авторите трябва да отговарят на следните условия, определени от Комисията:

  • да бъдат граждани на една от избраните 12 страни
  • да са публикували между 2 и 4 книги художествена литература
  • да са публикували номинирана книга през последните пет години

Европейската комисия чрез консорциум в състав: Европейската федерация на книгоразпространителите, Европейския съвет на писателите и Федерацията на европейските книгоиздатели определя националните журита и организира церемонията по награждаването. Обявяването на спечелилия ще стани след месец, а връчването на наградата – през месец май в Брюксел. Наградата е придружена с парична сума и възможност книгата да бъде преведена на английски език със субсидия по програма „Креативна Европа“.

Старозагорските любители на словото вече имаха възможност да се срещнат по един или друг повод с някои от номинираните автори и техните книги.

През ноември 2016 г. при нас (в Регионална библиотека „Захарий Княжески“) гостува Ангел Игов.

Ина Вълчанова е позната и от филма „Потъването на Созопол“, създаден по друг неин роман и спечелил редица награди. Филмът е показван в града ни през 2015 г. по програмата „Пътуващо лятно кино“.

Първите творби на Николай Фенерски са публикувани във Велико Търново и Стара Загора (във в. „Литературен глас”) през 1999 г. Носител е на наградите „Рашко Сугарев“, „Южна пролет“, голямата награда на община Бургас.

„Софийски дует“ е вторият роман на младия писател Иван Димитров. Представя се още като драматург (пиесата му „Извън земно“ се играе в Театър „Възраждане“), музикант, фотограф. Носител на наградите „Яна Язова“, „София Поетики“, първа награда на Друмевите празници. През 2015 г. гостува в Стара Загора заедно с Лора Динкова по покана на „Пътуващите книги“.

Предишните лауреати – Калин Терзийски и Милен Русков също са познати и неведнъж са се срещали със старозагорци.

Номинираните заглавия и други книги от споменатите автори могат да бъдат намерени в Регионална библиотека „Захарий Княжески” http://catalog.libsz.org/absw/abs.htm и Библиотека „Родина” http://catalog.rodina-bg.org/absw/abs.htm Стара Загора.

П.П. Обявени са резултатите от Конкурса. Избран е романът на Ина Вълчанова „Остров Крах“  http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/04/21/2957242_romanut_ostrov_krah_na_ina_vulchanova_e_nositel_na/

Снежана Маринова