20 март- Международен празник на франкофонията

20 март- Международен празник на франкофонията
Днес празнуват всички говорeщи френски език!

Френски език говорят над 300 млн. души по целия свят – в държавите с официален език френски, Франция, Белгия, Швейцария, Канада, Хаити, част от Индия и колониите на Франция и Белгия. Освен от тях, празникът се отбелязва и от близо 500-те милиона жители на 56-те държави, членуващи в Международната организация на франкофонията в 70 страни по света. На 20 март 1970 представители на 21 държави подписват конвенция за създаване на Агенция за културно и техническо сътрудничество на френскоговорящите страни. През 1996 г. в Маракеш, Мароко, е приет Устав на франкофонията. През 1998 г. по време на конференция на министерско равнище АССТ приема името Международна организация на франкофонията. Към 2005 г. организацията има 56 страни-членки, между които България (от 1993 г.).
Франкофонията е световно движение, което обединява личности от различни националности, поколения, народи, споделящи любовта си към френския език и култура. Вече 29 години, тя обединява огромно многообразие от култури и традиции без да зачита граници и разстояния.

Няколко исторически факти в българо-френските взаимоотношения

След априлското въстание през 1876г., светът обръща поглед към България и жестокостите на османските поробители по време на 5-вековното робство. Известни държавници, политически и обществени фигури, интелектуалци и учени, се изказват и пишат в защита на правото на българите на свободен живот. Един от тях е и френският писател Виктор Юго, който участва особено активно в тази кампания.
През 1838 г. друг известен френски поет и политик – Алфонс дьо Ламартин, посещава Пловдив и отсяда за кратко в къщата на Георги Мавриди. Днес, тя е превърната в музей, носещ името на френския общественик, в който се помещава експозиция на фото албуми, бюст на поета и карта с маршрута на пътуването на Ламартин през България.
Първата българска пощенска марка се появява през 1879г. Нейната стойност е във френски франкове.
Първият полет с дирижабъл в България е направен край Пловдив, a екипът, който го осъществява, се състои от французи и българи. Франция помага на България да създаде своя черноморски флот.

Любовта към френския език и френската култура, културното многообразие, равен достъп до образование, развитие и иновации, равнопоставеност на половете, различията в служба на мира, са едни от най-ярките ценности на Франкофонията днес.
В България тези ценности се споделят. Повече от всякога обаче е наложително да се правят целенасочени действия в посока културното интегриране на младите хора в светлината на Стратегията за младежта 2015-2022, приета в Дакар на ХV Среща на върха на Франкофонията. Следва да се проучват и прилагат добрите практики и политиките на франкофонските градове по света за поставяне на културата и иновациите в служба на развитието на националните икономики. Иновационните политики за развитие са част от процеса на взаимното обогатяване чрез взаимодействието на националните култури поставени в услуга на мира и благоденствието на гражданите.

Дима Динкова, дългогодишен председател на Алианс Франсез-Стара Загора