Почетния знак на Община Стара Загора получи журналистът Матей Бонев

Почетния знак на Община Стара Загора
получи журналистът Матей Бонев
Първата си книга „Хора и съдби под Аязмото“ представи на 17 март 2017 г. дългогодишният уважаван журналист Матей Бонев. Салонът на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ се препълни с част от героите на изданието, приятели и почитатели на честното огнено перо на автора, представители на гилдията на новинарите, много граждани.
Събитието започна с водосвет за здраве, отслужен от отец Йордан Карагеоргиев, който също е един от героите в сборника с прелюбопитни словестни портрети и интервюта на познати личности, допринесли с отдадеността си към професията или избраната кауза да служат на общността.
Освен увлекателен и находчив писател, Бонев се разкри и като сладкодумен разказвач. С вълнение, пропито с истинска възхита, благост и благодарност, той представи героите си. За отец Йордан каза, че чрез него Господ Бог говори на старозагорските миряни. Той е неуморимият духовен баща, който е въвел в православието стотици затворници, построил е и обслужва няколко църкви в региона, с търпение и упоритост прави всичко възможно, за да се възстанови отново църквата в двора на УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович“, превърната от комунистите в морга.
Книгата, представена от издателя Илко Груев, започва със словестен портрет и интервю със сегашния кмет на Стара Загора Живко Тодоров. Читателят ще открие много нови страни от живота и амбициите на този млад човек, приел огромната отговорност да служи на родния си град и неговите хора. За още един бивш градоначалник проф. Цанко Яблански  става реч в „Хора и съдби под Аязмото“. В нова светлина са представени председателят на Общинския съвет инж. Емил Христов, директорът на Градската художествена галерия проф. Марин Добрев, виртуозният кларнетист Иво Папазов – Ибряма, докторите Данаил Даков, Руси Русев, Николай Раичков, световната оперна прима Веселина Кацарова, професорите Иван Станков – дългогодишен ректор на Тракийски университет и проф. Мая Гълъбова – декан на Медицинския факултет, грижовният доц. д-р Радослав Михайлов, който се грижи за емблематичния Зоопарк. В пъстрия калейдоскоп от хора и съдби Бонев отрежда място на директора на Кукления театър Дарин Петков, който изведе културната институция на най-високо национално и европейско ниво, забележителния артист и постановчик от Драматичен театър „Гео Милев“ Ивалин Димитров, прекрасната Надежда Савова, която създаде у нас и по света хлебните къщи, най-голямата дарителка Мария Жекова, която миналата година подари на старозагорските талантливи деца имот в абсолютния център на Стара Загора за над 1 млн.лв.
42 са героите на книгата, с които ни среща журналистът, за да вземем от тяхната „мая“ на добротворство и чудачество, на духовна щедрост и мъдрост.
От името на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, зам.кметът Красимира Чахова връчи на големия човек, журналист и запален рибар Матей Бонев Почетния знак на Общината и „Българска риболовна енциклопедия“.
„Искам да ти благодаря за това, което правиш за нашия град! Пожелавам ти да имаш силите и енергията да напишеш втора книга, продължение на „Хора и съдби под Аязмото“!, каза г-жа Чахова.
След официалната част дълга опашка се изви за автографи, които авторът щедро раздаваше. Събраните средства от продажбата на книгата ще отидат в помощ на възстановения от новия митрополит Киприан „Културно – просветен център“ към Старозагорската митрополия.

Росица РАНЧЕВА
снимки Жейна Желева, Община Стара Загора