Диляна Спасова от Кукления театър с номинация за Награда „Сивина“

Младата актриса от Държавен куклен театър-Стара Загора Диляна Спасова е номинирана за Награда „Сивина 2017“ за млад актьор. Номинацията е за ролите и в пиесата „Бялата врана” по разказказ на Карел Чапек, която има премиера на 20 септември 2016 г. Диляна и Цвети Пеняшки са новите актьори в Кукления театър от началото на сезон 206/2017 г. , а вече участваха в няколко спектакъла, а Цвети направи своя дебют като режисьор на постановката „Петя и Вълкът”. Наградата „Сивина” се връчва от 2010 година на 21 март в Столичен куклен театър. Неин носител стана и Калоян Георгиев от състава на старозагорските кукленци.
Честито номинация, Диляна и да грабнеш „Сивина” ти пожелаваме ние от Долап.бг!
Наградата „Сивина” за млад куклен актьор е учредена през 2010 г. Името е почит и преклонение пред творчеството на цялото талантливо актьорско семейство Сивинови – Иван, Валя, Нина и Сивина. Отличието е учредено от режисьорската колегия към АКТ-УНИМА – България. Сумата за наградата се осигурява от фонд, набран от лични вноски на инициаторите. Сред тях са Кирякос Аргиропулос, Славчо Маленов, Веселин Бойдев, Съби Събев, Христина Арсенова, Валентин Владимиров. Младите актьори в кукленото изкуство се номинират за една от първите си три изяви на професионална сцена. Отличието е парична награда, грамота и статуетка, вдъхновена от емблематичната за трупата на Сивинови миниатюра „Метаморфози“. Пластиката е дело на Васко Бърдаров. Инициативата е подкрепена от Съюза на артистите в България.
На 20 септември 2016 година бе премиерата на пиесата „Бялата врана” по Карел Чапек в Държавен куклен театър-Стара Загора. От заглавието още е ясно, че пиесата е за различните, за неприспособимите, за оригиналните видове, които нелесно виреят сред обикновените си събратя. На режисьора Любомир Колаксъзов му отива такава тема – той е още студент в Театралната академия, както и сценографката Виктория Андрекова. Разказът е за скитника Франтишек Крал, който изпълнява най-съвестно задачата от непозната дама да пази куфара и с пари и го опазва, без да вземе от него петаче и с риск да попадне в затвора. Възнаграден е за честността си, но…Франтишек Крал станал по-късно много прочут, не само между хората, но и между враните.„Бялата врана“ е приказка за почтеността на бедния малък човек и предубеденостите на едно общество от корумпирани, бездушни чиновници, които робуват на предразсъдъците си и имат съзнанието, че са щатливи само ако са богати материално.„Бялата врана“ е зов на враните, които викат и търсят човека, който никога не е крал, но е крал на белите врани.

Уляна Кьосева
снимки: Рад Димитров