Седмица на Франкофонията в Стара Загора

„Франкофонията- парченца история и изкуства“ е мотото на тазгодишната седмица на Франкофонията, организирана от Алианс Франсез в Стара Загора.
Събитията започват на 20 март в Регионалната библиотека „Захарий Княжески“. В 17.30 ще бъде открита изложбата „С Франция в сърцето“ на младата Катерина Иванова, завършила ГПЧЕ“Ромен Ролан“ , в момента студентка „Изобразително изкуство“ в СУ „Климент Охридски“.
От 18 часа в залата на библиотеката ще бъде прожектиран филмът „Весела Коледа“- историческа драма за Първата световна война на френския режисьор и сценарист Кристиан Карио. Филмът има номинации за Оскар и Златен глобус.
Франция, Германия, Великобритания, 2005, 116′
Режисьор: Кристиан Карион
Сценарий: Кристиан Карион
Участват: Даян Крюгер, Бено Фюрман, Дани Буун, Гари Люис, Даниел Брюл, Алекс Фърнс и други
Драма, със субтитри, френски, немски

Френският режисьор и сценарист Кристиан Карион е автор на интернационалната военна драма „Весела Коледа“. Както и в предишните си два филма Карион сам е написал скрипта, режисирал е лентата и изпълнява една от ролите във филма. Цялата история е по действителни събития, случили се в самото начало на Първата световна война през 1914 г.

„Весела Коледа“ е заснет с бюджет от 22 млн. евро, което го прави една от най-високобюджетните продукции в Европа. Резултатът беше високо оценен и от американската киногилдия, което му донесе номинация за престижните награди Оскар и Златен Глобус миналата година в категорията чуждоезичен филм.

Звездите във филма са актьорите Даян Крюгер („Троя“), Бено Фюрман („Анатомия“) и Даниел Брюл („Сбогом Ленин“). В навечерието на Първата световна война прочутият оперен тенор Никалъс Шпринк (Бено Фюрман) се радва на огромна популярност. Обстоятелствата го принуждават да влезе в армията и да бъде изпратен директно на фронта.

В коледната вечер неговата съпруга и сценична партньорка Ана (Даян Крюгер) успява да си издейства разрешение да отиде при него в окопите. И тогава се случва чудото, когато през празничната нощ двамата запяват и това напомня на враждуващите страни, че са преди всичко хора и след това войници.

Без да мислят за последствията, френският лейтенант Олдбер (Гийом Кане – „Плажът“) и неговият шотландски колега Палмър (Гари Люис – „Бандите на Ню Йорк“) излизат от укрепленията и започват и те да пеят коледните песни, които се чуват от немските окопи. Всичко това действа като катализатор и за двете
страни и войниците започват да празнуват заедно, сключвайки нерегламентирано примирие за вечерта. На сутринта нещата придобиват друг смисъл, защото командването и на двата лагера налага крайни наказания на войниците си за това недопустимо поведение спрямо врага.

На 22 март, от 18.30 ви каним на концерт „Парижка нощ“ със специалното участие на групата „HOT CLUB“ от Пловдив, солист Надя Тончева, преподавател по поп и джаз пеене в НУМСИ „Христина Морфова“. Седимицата на Франкофонията се организира със съдействието на община Стара Загора и Регионална библиотека“Захарий Княжески“. Входът е свободен.