Осми март!!!

Има празници, които не се приемат еднозначно и безпрекословно. Един от тях е 8 март.

Дълги години той е обявяван като ден на солидарността на жените на планетата в борбата им за национална независимост, мир, икономическо, социално и политическо равноправие, за защита на женския и детския труд, и към всичко – като ден на майката.

Началото е 8 март 1857 година, когато в Ню Йорк се провежда първата масова демонстрация на жени-работнички. Внушителна група с плакати преминава по централните улици на града. Надпис на един от плакатите – „Няма да работим по 16 часа в денонощието“. Демонстриращите искат подобряване на условията на труда, равноправно отношение и за равен труд равна заплата с мъжете.

Не ви ли се струва това твърде познато и близко. Отворете произволно някой вестник и ще намерите поне една дописка за нарушения от този род и сега. И у нас, и по света!

Конната полиция разпръсква демонстрацията. Има ранени и арестувани. Само три години след случая, отново в Ню Йорк, е основан първият синдикат на жените-работнички от текстилната индустрия.

На Втората международна конференция на жените-социалистки през 1910 година в Копенхаген, представителката на германското и международно работническо движение Клара Цеткин, предлага денят 8 март да бъде честван като Международен ден на жената. Предложението е прието и за първи път се отбелязва през 1911 г. в Германия, Австрия, Швейцария и Дания. Във Франция и Русия – през 1913 г., в България – през 1911-1914 година, с беседи в женските просветни кръжоци. През 1915 г. е първото публично честване у нас.

1975 година е обявена за Международна година на жената. През 1977 г. Общото събрание на Организацията на Обединените нации (ООН) официално признава Международния ден за правата на жените и за мир. Той бива приет и от много правителства и страни, които по-рано не са знаели за съществуването му. И днес, денят е официален празник в редица държави.

По-нататък през годините се придават различни нюанси на празника, но основната цел е неизменна – защита и равноправие на жената. В това няма нищо лошо и едва ли може да обиди някого. Защо денят Осми март да не е още един повод ние, жените, да получим цвете и комплимент, да чуем нежни думи, да почувстваме уважението, любовта, признанието от деца, приятели, съпрузи, колеги, шефове! Та, нали, зад всеки успял мъж стои една силна жена…! Към всичко друго, слънцето, цветята, идващата пролет и хубавото време са чудесен фон на весела среща и приятен разговор!

Снежана Маринова

Клара Цеткин и Роза Люксембург