„Кармен“ с български певци със световна кариера

Най-популярната опера за всички времена „Кармен” от Жорж Бизе ще оживее отново на 17 март от 19 часа на сцената на Държавна опера-Стара Загора. Диригент е лауреатът от международни конкурси Дмитрий Банаев, режисьор е Огнян Драганов. Сценичната адаптация е на Тодор Демеров. Атрактивните балетни платна с участието на балетната трупа са дело на ръководителя на балета на Операта Силвия Томова.
В ролята на Кармен ще се представи Мирослава Йорданова, която е специално поканена за участието в Стара Загора от артистичния директор на Операта в Стара Загора примата Веселина Кацарова. Тенорът със световна кариера Мирослав Божков гостува на старозагорска сцена в ролята на Дон Хозе, младият талантлив баритон Валери Турманов ще изпълни ролята на тореадора Ескамилио, а брилянтното сопрано Елена Баръмова е в ролята на Микаела. В останалите роли участват: Евгений Арабаджиев, Денис Иванов, Яница Нешева, Емилия Джурова, Теодор Петков, Борис Кучков-гост. Участват още Детски хор „Маргаритки” с диригент Зорница Желязкова, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“, оркестър, хор и балет на Държавна опера-Стара Загора.
Творческият екип обещава завладяваща интерпретация на едно от най-обичаните заглавия в оперната литература. Бляскавата и жизнерадостна музика, огнените ритми, разтърсващата драма за свободата, за любовта и изневярата, за готовността за саможертва, съчетани в едно, са голямо предизвикателство за всеки, който посегне към нов прочит на музиката на Бизе и неговата опера „Кармен”. На 27 август зрителите ще видят една класическа „Кармен” на сцената на Старозагорска опера.
Операта „Кармен” е всепризнат музикален феномен. Известно е, че Бизе пише своята музика по испанския сюжет на нашумялата новела на Проспер Мериме без да е ходил никога в Испания. Прочутата „Хабанера” е всъщност кубинска народна песен. Бизе „печели”именно с това – защото музикалният прочит на известната драма е през призмата на неговата представа за испанската атмосфера. Разкриването на бурните страсти в музикалния текст не е буквално и е много естествено.Мелодиката е запомняща се, а сюжетът динамичен и вълнуващ. Успехът на „Кармен” идва и от това, че хората се вълнуват от ескалиращите страсти.

Мирослава Йорданова /мецосопран/
Мецосопраното Мирослава Йорданова е родена в София, България, но от години живее в Великобритания.
Завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“ специалност класическо пеене, в класа на Милка Ганева и по-късно Националната Музикална Академия „Проф.Панчо Владигеров“ в класа на Валери Попова.
Непосредствено след дипломирането си е ангажирана като солистка в Софийската национална опера. Носителка е на награди както от няколко големи конкурса в България, така и наградата за ролята на Розина на конкурса „Рикардо Дзандонай“ в Италия, а през 2001 е избрана да представя България на престижният конкурс „Певец на света“ в Кардиф.
Специализира в певческата академия „Катя Ричарели“ в Парма и по- късно в Милано и Париж.
Благодарение на своята вокална гъвкавост, тембър и сценично присъствие, репертоарът на Мирослава включва произведения от барок до съвременна музика. Особено застъпени са ролите от bel canto период като – Розина „Севилският бръснар“, Анжелина „Пепеляшка“, Малколм „Жената от езерото“, Мафио Орсини “ Лукреция Борджия“, Армандо ди Гонди “ Мария ди Роан“, Адалжиза „Норма“, както и скорошни превъплъщения в ролите на Сузуки “ Мадама Бътерфлай“, Емилия “ Отело“, Федерика „Луиза Милер“, Азучена „Трубадур“, Амнерис „Аида“ , Принцеса ди Буйон “ Адриана Лекуврьор.
Мирослава е канена за участия в театри като Кралската опера Ковънт Гардън, Парижката национална опера, Метрополитен опера, Операта в Монте Карло, Гулбенкян фондация в Лисабон, Операта в Лече, участвала е на фестивали като Дордрехт Белканто фестивал, Тенерифе Опера фестивал, Гут Имлинг фестивал, Фестивал Лирико Флоренция, Тимишоара опера фестивал, Оперния фестивал в Клуж и др. както и многократно е гостувала на Бъкстонският фестивал в Англия в оперни постановки и концерти.
Освен на оперната сцена Мирослава участвува в рецитали, много често включващи рядко изпълнявани или забравени произведения.
Някои от последните й изпълнения на концертният подиум включват „Стабат Матер“ Перголези,“ Малка тържествена меса“ Росини, „Стабат Матер “ Хайдн, „Виа Кручис“ Ф.Лист, „Реквием“ на Верди посветен на 200 години от рождението на композитора, записан за BBC Уейлска национална телевизия.
За компанията Наксос Мирослава Йорданова има записани два диска включващи кантати на италианският композитор Джовани Батиста Самартини.

Милен Божков /тенор/
Милен Божков е роден във Варна. Дипломира се в Музикалната Академия “П.Владигеров”-София и специализира оперно изкуство в Университета за музика Graz-Austria при KS проф. Йоана Боровска. Непосредствено след това yсъвършенства певческата си техника при KS Красимира Стоянова, от която редовно получава професионални напътствия.

Първите му ангажименти са в Националната опера София под ръководството на академик Пламен Карталов.След натрупания опит, вратите на Opernhaus Graz се отварят за него. От 2007 до 2009 е постоянен член в състава на оперния театър Maribor.
Следват концертни изяви в Япония,Австрия,Германия,,Словения,Хърватия,Латвия и България.

След натрупания сценичен опит, успешно се превъплъщава в ролите на: Nemorino (L’elisir d’amore), Titus (La clemenza di Tito), Tamino (Die Zauberflöte),
Vladimir ( Fürst Igor ), Rodolfo (La Boheme ), Werther (Werther), Il Duca di Mantova (Rigoletto), Des Grieux (Manon), Don José (Carmen), Gerald (Lakmé), Alfredo (La Traviata) и Riccardo (Un Ballo in maschera).

Едновременно с многото гостувания на различни сцени и фестивали в Германия, Австрия и Швейцария, Милен Божков получава назначение през 2008/09 в Landestheater Coburg. От 2013 г. е на свободна практика.