Спомен за празничната Стара Загора на 3 март

Топовни изстрели посрещнаха многохилядното шествие и националния трибагреник на Монумента „Бранителите на Стара Загора“
С тържествен ритуал за издигане на националния флаг започна честването на 139-та годишнина от Освобождението на България в Стара Загора. В него участие взеха общинското и областното ръководство на Стара Загора, общински съветници, Първият секретар, представител на Министерство на образованието и науката на Руската Федерация Роберт Шестаков, хиляди старозагорци и гости на града. По време на церемонията, химнът на Република България бе изпълнен от Орлин Горанов и артисти от Драматичен театър „Гео Милев“.
„3 март е свята дата за нас българите. Благодарение на пролятата кръв на българските герои, на тяхната саможертва, на техния непримирим и борбен дух се възстановява българската държавност“. Това каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров в словото си. Той допълни, че освен на нашите герои, станали символ на българската идентичност – Левски и Ботев, трябва да благодарим и на всички други, на руския народ, който бе редом до българските опълченци, борейки се за нашата свобода“.
„Историята помни много славни народи, много големи империи. Много от тях ги няма днес. А България я има и ще продължи да я има, категоричен бе Живко Тодоров. „Днес повече отвсякога трябва да се замислим върху заветите, които ни завещаха нашите герои – да не се разединяваме, да бъдем обединени. Защото нито един политик, и нито една партия не са по-големи от българския народ и от България. За това трябва да бъдем единни и заедно да се борим с проблемите. Както казва и Левски: За Отечеството работя, байо! Кажи ти мойте и аз твоите кривини, па да се поправим и всички да вървим наедно“.
„Гледам площада, гледам Вас, виждам всички тези млади хора и си мисля, че България е жива!“, подчерта кметът на Стара Загора.
В похода на знамето към Старозагорската Шипка се включиха и представители на прабългарската школа „Бага Тур”, на дружество „Традиция”, ученици, обществени организации, военни и др.
Хиляди старозагорци и гости на града понесоха 300-метровия български трикольор на ръцете си и извървяха пеш 3 км до заветния хълм. Най-дългото знаме в България „прегърна“ 50-метровия монумент на Самарското знаме и се извиси над вечната стража под него – шестимата български опълченци и руския офицер с щикове, символ на непреодолимата преграда и саможертва!
Тук, на хълма, където през 1877 г. се е разгоряла битката за града бе кулминацията на общоградското честване „Пред падналите за България – поклон!“.
В подножието му се състоя военен ритуал по поднасяне на венци и цветя от Община Стара Загора и Старозагорския военен гарнизон, Общински съвет, от областния управител, представители на България в европейския парламент, териториални държавни структури, политически, неправителствени и патриотични организации, много граждани.

Автори на монумента „Самарското знаме“ са Крум Дамянов и Божидар Козарев, а архитекти Богомил Давидков и Благовест Вълков. Той е построен по случай 100-годишнината от Руско-турската война. Бетонната конструкция е висока точно 50 метра и наподобява развято знаме. В основите му са положени костите на загинали при отбраната на Стара Загора.
Венци и цветя бяха положени днес на всички паметници, посветени на Освобождението на Стара Загора – Паметник на Защитниците на Стара Загора, Мавзолей– костница „19 юлий 1877″, Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин и Паметника на загиналите във войните старозагорци.
Сценарист на паметното шествие под наслов „За свободата… Да развеем българското знаме!“ и водещ на ритуала беше актьорът Ивелин Керанов.
Празникът в града ще продължи през целия ден с множество прояви. От 12.00 до 17.00 часа на площада пред Община Стара Загора, по инициатива на Тракийско дружество „Одринска епопея“ гостува Пътуващото читалище „Бащино огнище“, с изложба и лекция по повод Националния празник. От 18.00 часа, отново на централния площад, за настроение на гостите и жителите на града, ще свири оркестър „Славяни“.
С вход свободен, на 3 март, работят Регионалният исторически музей и Художествената галерия.
Празничната програма за отбелязването на 139-та годишнина от Освобождението на България в Стара Загора, завърши с военен ритуал и тържествена заря-проверка. С нея бе отдадена почит към геройски загиналите за Свободата на Родината.
Началникът на Старозагорския гарнизон бригаден генерал Костадин Кузмов поздрави военнослужещите по случай Трети март и прие строя на личния състав, участващ в церемонията.
На официалната трибуна присъстваха още зам.-кметовете на Стара Загора Иванка Сотирова и Красимира Чахова, и областният управител Веска Шошева.
В знак на почит и признателност пред паметта на загиналите за Свободата герои, стотици старозагорци пяха химна на България. Гирлянд на славата обгърна паметника на Защитниците на Стара Загора в парк „Пети октомври“.