„Киното е изкуство във времето, но ни надживява“

„Надявам се, че Община Стара Загора ще финансира късометражен филм, направен по ваша история. Киното е изкуство във времето, но то ни надживява. Това, което правите в киното, остава след вас. Вашите послания нека бъдат важни. Бъдете себе си, но дълбайте надълбоко“ – с тези думи режисьорът Магдалена Ралчева, директор на Фестивал за модерно европейско кино „Златната липа“ се обърна към учениците, препълнили Зала Америка за България на ГПЧЕ“Ромен Ролан“ на днешната среща. В нея бе официално обявено началото на интересен конкурс сред гимназистите за написване на сценарий за късометражен филм в рамките на Фестивала за ново европейско кино „Златната липа“ – Стара Загора 2017.
Награждаването на най-добрите ученици от Гимназията, отличени в конкурса ще се случи на 7 юни тази година на официалната церемония за закриване на Фестивала в Стара Загора. В срещата днес участваха още :
– Станимир Трифонов – режисьор / Стъклената река (2010)Изпепеляване (2004 Хайка за вълци (2000)Атентатът (1998)Другото ниво на банята (1997)Образ невъзможен (1996)Човекът, който се казваше Буров (1993)Минало несвършено (1991)До утре… четири портрета и един спомен (1988)
– Николай Колев – сценарист / сценарист на филма „ 11 А” и на подготвянето в момента продължението – „12 А“ с режисьор Маги Ралчева/
– Ирина Коцева – преподавател по сценаристика и кастинг-режисьор.
В срещата участва и Милена Желева, председател на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания в Общински съвет-Стара Загора. Комисията подкрепя конкурса, като осигурява награден фонд от 200 лв. за първо място, 150 лв. – за второ място и 100 лв. – за спечелилия трето място. Николай Колев и Ирина Коцева дадоха ценни съвети за писането на сценарий на учениците. „Може да стигнете адски далече в своята история, дори да не сте компетентни напълно, но чрез изследване. И все пак, започнете с това, което познавате“ – каза Николай Колев.
„Историята в сценария е за някой, който не е безразличен на зрителите, който силно иска да постигне нещо и по този път среща препятствия пред себе си. Препятствията са силни, колкото самия герой или по-силни от него, но не толкова, че той да не може да ги преодолее. Тогава след края на филма и зрителят е вдъхновен и придобива кураж и сила“ – така накратко обясни писането на един сценарий Ирина Коцева.
Творбите на учениците се предават до 30 април и ще бъдат оценени и от участниците днес в срещата. Координатори на проекта са преподавателите от ГПЧЕ“Ромен Ролан“ Ирена Личева, Таня Маджарова и Евгени Черепов (учители в ГПЧЕ „Ромен Ролан”), както и Уляна Кьосева (Връзки с обществеността, Държавна опера – Стара Загора).
Как се стигна до идеята?
От 28 май 2016г. до 1 юни 2016 г. нашият град за четвърти път бе домакин на Международния фестивал за модерно европейско кино „Златната липа“. На 31 май в зала на хотел „Верея“ се проведе срещата „Актьорът в българското кино“, в която участваха изявени български актьори, сценаристи и режисьори. На срещата присъстваха и ученици и преподаватели от ГПЧЕ „Ромен Ролан“. По време на дискусията бе направено предложение младите хора от ГПЧЕ „Ромен Ролан“ да влязат в ролята на автори на историите от живота, за които киното разказва. Идеята за съвместен проект се прие с изключително одобрение от целия звезден състав – актьори и режисьори. Директорът на фестивала – Магдалена Ралчева, пое ангажимент в програмата на киносъбитието през м. май-юни 2017 г. да намери място и финалът на ученическия конкурс.

Уляна Кьосева